Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Sør-Trøndelag
Nord-Trøndelag
Nordland
Troms
Finnmark

Ny prognose for boligpriser 2017-2020

Venter 15 prosent prisfall i Oslo

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse tror bare halve priskorreksjonen i Oslo er unnagjort.

Boligprisene på landsbasis vil falle 3,3 prosent neste år, før det igjen blir en forsiktig prisstigning i 2019 og 2020.

Det anslår den ferske prognoserapporten Norsk økonomi, som ble utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i oktober 2017. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Anslaget vårt for 2017 i Oslo er en vekst i boligprisene på 8,5 prosent. Dette reflekterer at gjennomsnittsprisen i 2017 vil være langt høyere enn gjennomsnittsprisen i 2016, selv om prisene har falt gjennom året. De fallende prisene gjennom 2017 vil sammen med svak utvikling i 2018 resultere i at boligprisene faller med 7,4 prosent neste år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2017, 2018, 2019 og 2020 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Det var veldig sunt at vi fikk en korreksjon såpass tidlig, for det kunne blitt smertefullt hvis det hadde gått et år til
Foto: DNB Eiendom
– Det var veldig sunt at vi fikk en korreksjon såpass tidlig, for det kunne blitt smertefullt hvis det hadde gått et år til
Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom undefined

Brå nedgang i befolkningsveksten, kraftig økning i boligbyggingen og særlig innskjerping i kredittilgangen gjennom den nye boliglånsforskriften, gjør at Samfunnsøkonomisk analyse venter en svak boligprisutvikling i Oslo fremover.

– Boligprisveksten i Oslo var blitt så høy at det helt åpenbart ikke var bærekraftig. Spørsmålet var heller når og hvor mye enn om det skulle komme en korreksjon eller i det minste en klar nedgang i veksten. Et kraftig oppsving i boligbyggingen og lavere befolkningsvekst bidro også til å dempe presset på prisene, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

De nye boliglånsforskriftene som ble gjort gjeldende fra 2017 forsterker den negative utviklingen, og gjør at vi forventer en svakere boligprisutvikling i Oslo enn nasjonalt, skriver analytikerne i rapporten.

Dårligst i Oslo neste år

– Vi ser for oss at boligprisen vil falle med drøye syv prosent i Norge og det dobbelte i Oslo fra toppen i våres og gjennom neste år, selv om mesteparten av nedgangen ventes å være unnagjort neste sommer, sier Benedictow.

I 2018 faller gjennomsnittsprisene i hovedstaden 7,4 sammenlignet med 2017, ifølge prognosene. Dermed ventes Oslo å ha landets mest negative boligmarked neste år.

I 2019 og 2020 ventes en boligprisvekst på henholdsvis 0,3 og 6,5 prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Samlet innebærer prognosen en vekst i boligprisene på 7,3 prosent i Oslo i løpet av de fire årene fra 2017 til og med 2020.

Administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom mener det er greit med et prisfall i Oslo nå.

– Jeg tror det var veldig sunt at vi fikk en korreksjon såpass tidlig, for det kunne blitt smertefullt hvis det hadde gått et år til. Boligmarkedet har først og fremst fått en reaksjon på den elleville veksten i 2016. Og den bidro politikerne til å stoppe med innføringen av en ekstra streng boliglånsforskrift i Oslo, sier Buraas.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningene og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten som har vært, påpeker Samfunnsøkonomisk analyse.

– Vi venter at rentene holdes lave gjennom hele prognoseperioden, og at første renteheving først kommer i begynnelsen av 2019. Potensielt noe høyere utlånsrenter mot slutten av prognoseperioden vil således virke svakt dempende på boligprisene i 2019 og 2020, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Bratt fall for salg av nye boliger

Det gode salget av nye boliger i Oslo har avtatt gjennom 2017. Så langt i år er det blitt solgt 48 prosent færre nye boliger enn på samme tid i fjor, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

– Samtidig har utbudet av nye boligprosjekter vært tiltagende. Resultatet er at antall ledige nye boliger i hovedstaden har skutt til værs. I Oslo har antall ledige boliger økt med over 300 prosent siden oktober 2016, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

– Det gode salget av nye boliger i 2015 og 2016, og den store tilførselen av nye boligprosjekter vi har observert gjennom 2017, gjør at vi forventer at fullføringen av nye boliger vil ta seg kraftig opp, skriver analytikerne.

I 2016 ble Oslo-markedet tilført 2450 boliger. I rapporten anslås det at det i 2017 og 2018 fullføres henholdsvis 4000 og 4600 boliger. I 2019 forventes det at 4100 boliger ferdigstilles, før boligbyggingen avtar til om lag 3100 boliger i 2020, ifølge rapporten.

Befolkningsveksten i Oslo har vært avtagende de siste årene. Samlet økte befolkningen i hovedstaden med snaut 8400 personer i 2016.

– Veksten hittil i år indikerer at veksten for 2017 blir betydelig lavere enn det igjen. For prognoseperioden anslår vi en nokså stabil befolkningsvekst omkring 6.500 personer per år, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

– Ikke noen grunn til å beholde forskriften

Den midlertidige boliglånsforskriften for Oslo gjelder i første omgang frem til sommeren 2018.

Buraas mener den nå har gjort nytten sin.

– Hvis det ikke skjer noe helt spesielt er behovet for denne forskriften borte til sommeren.

Den ble innført for at vi skulle få en korreksjon, den har vi fått, så jeg ser ikke noen grunn til å beholde forskriften slik den er nå, Buraas, som mener bankene er i stand til å vurdere kundenes betalingsevne selv.

Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse mener det vil være fornuftig å beholde retningslinjene om at man ikke skal kunne låne mer enn fem ganger inntekt.

Buraas tror det ikke er veldig lenge til boligmarkedet i Oslo snur opp.

– Jeg tror ikke det skjer noe før jul, for å si det sånn. Men jeg blir litt overrasket hvis vi ikke ser en endring allerede på andre siden av jul, sier Buraas.

Han ser flere mulige tegn til at markedet kan finne fotfeste.

– I september falt bruktboligprisene i Oslo mindre enn landsgjennomsnittet. Så langt i oktober har vi registrerte ti prosent flere interessenter på Oslo-boliger enn i september og prisene er justert mer etter hva markedet er villig til å betale, sier Buraas.

– Hva det betyr i praksis vet vi jo ikke, men det kan være et signal på at den største nedturen er over, sier Buraas.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .