BJARNE

Etter ti år i New York, flyttet en av landets mest sentrale kunstnere nettopp hjem.

Bjarne Melgaard (50) Har stilt ut ved noen av kunstverdenens mest prestisjetunge visningssteder, og er kjøpt inn av Stedelijk Museum i Amsterdam, Moderna Museet i Stockholm og MoMA i New York.

– Hva er det viktigste som har skjedd deg personlig i løpet av disse ti årene? – Akkurat nå føler jeg noe av det viktigste jeg har gjort i livet er å flytte hjem. Det var på tide å komme seg vekk fra hele USA og det politiske klimaet der. Jeg har fortsatt mye av arbeidet mitt i New York, men jeg tror at hvis du blir der for lenge blir du sittende fast i en sørpe da. Du skal være så på topp hele tiden og alt skal være så kult og hipt. Det var fint å komme hjem og kjenne litt på røttene.

– Hva har vært tiårets sterkeste opplevelse? – Å miste faren min. Tapet av ham er det vondeste og sterkeste som har skjedd de siste ti årene. Jeg kan ramse opp et hav av utstillinger, liksom, men hvis man skal snakke om noe som fundamentalt forandrer synet ens, er det den hendelsen som har gjort det.

– På hvilken måte har det forandret synet ditt? – Ingenting er for bestandig. Man må ikke ta ting for gitt, må være glad for tiden man har sammen og prøve å ta vare på den. Det høres veldig banalt og opplagt ut da, men jeg tror det er ting alle må erfare selv før de kan si det er sant.

– Hvordan har kunstfeltet endret seg det siste tiåret? – Det er ikke så vanskelig å svare på: Det styres komplett av kapitalistiske strukturer og tenkemåter. Det har gjort at man til dels har fått et sanitært og kjedelig kunstliv. Alt er så styrt av interessen om å tjene penger og bli stor og hipp, og det er som om mange kunstnere har gått tomme for noe essensielt å si.

– Du har også oppnådd gode salgspriser de siste ti årene – hvordan forholder du deg til «kapitalistiske strukturer»? – Det er et tveegget sverd, men jeg har prøvd å tenke kreativt rundt det, på en måte som gjør at jeg ikke mister all integritet og det føler jeg at jeg har gjort. Jeg kompromisser ikke med noe. Jeg kryper ikke og ber ikke om tillatelse for noe som helst. Siden jeg var 19 har jeg stått opp hver morgen og tenkt at jeg kan gjøre det jeg vil 24 timer i døgnet, og det er noe som fortsatt følger meg.

– Hvordan har verden endret seg til det bedre de siste ti årene? – Folk har fått en bredere og mer åpen holding til kjønnsidentifikasjon. Man har fått klare talspersoner for forskjellige minoriteter, som transpersoner. Det har vært veldig positivt; at den gamle queer-ideologien gjenopplives igjen.

– Hva er det vi driver med nå som folk kommer til å le av i fremtiden? – Sosiale medier. I fremtiden kommer hele det opplegget til å bli mye mer avansert; hvordan vi kommuniserer og hva vi kommuniserer. Den utviklingen nå hvor folk skal dele hele livet, hva de spiser til hvor de drar … folk kommer til å bli helt overmettet. Jeg orker ikke å poste mer på Instagram eller Facebook; jeg får helt nok av det.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .