LAN MARIE BERG

Vært med å få fart i Miljøpartiet De Grønne, et parti som knapt fantes for ti år siden.

Lan Marie Nguyen Berg (30) Byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune

– Hvor var du i livet for ti år siden? – Da var jeg student, og jobbet som lærervikar. Jeg var 20 år, skrev for noen blader.

– Hva er det viktigste som har skjedd deg personlig i løpet av disse ti årene? – Jeg har gått fra å være 20 til å bli 30 år. Så jeg er jo blitt voksen.

– Noe mer? – Da De Grønne ble Oslos tredje største parti i 2015, og jeg ble byråd. Det var en stor omveltning, både det å gå fra å være ukjent til å bli en offentlig person. Og jobben i seg selv, som jo … den krever sitt.

– Liker du å være en offentlig person? – Jeg aksepterer det som en del av jobben. Men jeg trenger mye tid for meg selv, og det prøver jeg få til.

– Hva har vært tiårets sterkeste miljøopplevelse for deg? – To ting: Jeg ble veldig fortvilet da klimaforhandlingene strandet i København i 2009. Det var da jeg bestemte meg for å engasjere meg mer i klimasaken. Og så da Raymond og jeg var i Tyskland og fikk vite at Oslo blir europeisk miljøhovedstad i 2019. Det var en anerkjennelse. Byer over hele verden er pådrivere for en mer ambisiøs klimapolitikk. Fordi god klimapolitikk gjør byene bedre å bo i, er folk i byer også mer villige til endring.

– Hvilken trend er du lei av? – Jeg er lei av at noen forsøpler debatten på nettet med hets. Men den er også mange som kjemper imot, og vi er nødt til å vinne den kampen.

– Har du merket dette selv? – Ja, det har jeg jo. På nettet tror jeg at noen glemmer at de snakker om en ekte person.

– Hva er du mest stolt av? – Vi har klart å bygge ut sykkelveinettet raskt. Det var mulig å gjøre det mye raskere når vi bare prioriterte det.

– Hva vil prege de ti neste årene? – Vi kommer til å se mer og mer alvorlige konsekvenser av klimaendringer, vedvarende tørke, sterke stormer, flom – og de skremmende konsekvensene de vil ha. Men jeg tror også at vi kommer til å ta mer ansvar, og at omstillingen vil skje raskere enn vi kanskje ser for oss i dag.

– Er dine tanker om fremtiden preget av håp eller redsel? – Grunnen til at jeg vil si håp, er at det er så ubehagelig og tenke på det motsatte.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .