LEIF EINAR LOTHE

Skytebasen som vant «Farmen Kjendis» og halve kongeriket.

Leif Einar «Lothepus» Lothe (48) Eier av Hardanger Eiendom og Prosjekt Utvikling as. Hovedperson i TV 2-dokusåpen «Fjorden Cowboys» og vinner av fjorårets «Farmen Kjendis». Har siden fått sin egen allværsjakke, kondom, parfyme, øl, eplesider, ullgenserkolleksjon og biografi, kalt «Går det til helvete, så går det til helvete» (skrevet i samarbeid med Finn Tokvam.)

– Hvor var du i livet for ti år siden? – Jeg satt vel i gravemaskinen og sang.

– Hva er det viktigste som har skjedd deg personlig i løpet av disse årene? – Det er klart, livet mitt er jo forandret i forhold til det med kjendisstatus. «Fjorden Cowboys» startet alt sammen og med «Farmen» tok det helt av igjen. Men livet er ikke bare det.

– Hva har vært den største endringen innenfor det du driver med? – Det er blitt strengere og strengere krav til dem som driver i anleggsbransjen. Det er vanskeligere og vanskeligere å drive for seg selv, hvis du ikke har nok papir. Du bruker altfor mye tid på hms og dokumentasjon og drit og lort. Det er en utfordring. Jeg synes det er kjempebra at det er mer kontroll på sånne ting, for all del. Men bare du skal sprenge en stein i dag, går det like lang tid på å fylle ut papirer som det tar å gjøre jobben. Det er tidspresset, det er det det går på.

– Vurderer du å legge ned anleggsfirmaet? – Nei, langt ifra. Jeg kjøpte ny gravemaskin her om dagen. Det kan jo ikke vare evig, dette masket mitt. («Mask»: harding-slang for spetakkel. Han sikter trolig også til TV 2-kontrakten og alle spinoffproduktene, red.anm.).

– Nei? – Nei, altså, jeg trodde det skulle gi seg for lenge siden, men det ser jo ikke sånn ut. Og har du bygd opp et trykk, må du holde det oppe lengst mulig. Det er det samme som å drive firma, det.

– Er det? – Ja, hvis du kommer inn i et byggefelt og begynner å grave der, og alle naboene ser at han der er flink, og tenker: jeg skulle også hatt hjelp, jeg skulle også hatt hjelp, jeg skulle også hatt hjelp, ikke sant? Hvis du da kutter ut å grave, da er det ingen som skal ha og ingen som vet hvem du er. Jo mer etterspørsel du vil ha, dess mer må du mate på. Det er sånn livet er.

– Hva vil prege de ti neste årene? – Bransjen tror jeg blir mindre og mindre preget av småentreprenører. Det er mer og mer de store som avgjør hele greiene. Og det er jo litt skummelt, for da er det andre som bestemmer prisene til slutt, og det er faen ikke bra. Men det går an å få til ting selv om alt er elendig. Det er bare å gnage på. Det er den eneste måten å tjene litt penger til slutt.

– Hva savner du fra ti år tilbake? – Å kunne gå alene. Her inne i Odda får jeg gå i fred, men i Oslo eller Bergen er helvete løs med en gang.

– Er dine tanker om fremtiden preget av håp eller redsel? – Jeg ser positivt på fremtiden. Det er masse muligheter som ligger der. Det er bare å ta dem.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .