Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

Venter landets tredje sterkeste boligprisvekst i Buskerud

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Buskerud, ifølge ny prognoserapport.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018.

Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Buskerud sammenlignet med landsgjennomsnittet. I 2018 vil boligprisene i Buskerud stige 1,1 prosent, anslår Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Sjeføkonom Andreas Benedictow venter at boligprisveksten vil ligge over landsgjennomsnittet i alle pendlerfylkene omkring hovedstaden.

– Boligprisveksten vil tilta

I Vestfold vil en forholdsvis høy boligbygging i noe større grad dempe boligprisveksten, ifølge prognoserapporten. For 2018 forventer Samfunnsøkonomisk analyse en boligprisvekst på 0,5 prosent i Vestfold og 1,1 prosent i Buskerud.

– For resten av prognoseperioden forventer vi at boligprisveksten vil tilta. I 2021 venter vi vekstrater på mellom 4,1 og 4,7 i de tre fylkene. Med en slik utvikling vil alle fylkene utvikle seg bedre enn landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Samlet innebærer prognosen at de gjennomsnittlige boligprisene i Østfold vil stige 16,7 prosent fra 2017 til 2021. I samme periode ventes i en prisvekst på 14 prosent i Buskerud og 11,6 prosent i Vestfold.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

– Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

– Høy boligbygging de neste årene

Samlet for 2017 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 730 boliger i Buskerud, 720 boliger i Vestfold og 870 boliger i Østfold. I Vestfold og Østfold var nedgangen på henholdsvis 8,8 og 7,2 prosent sammenlignet med 2016. I Buskerud var nedgangen hele 34 prosent.

– Rekordåret 2016 og historisk sett fortsatt relativt gode salgstall, tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Rapporten anslår at boligbyggingen i disse tre fylkene samlet ender på 5650 boliger i 2018 og 5500 boliger i 2019.

– Vi venter at boligbyggingen deretter vil avta mot 4500 boliger i 2020 og 4200 boliger i 2021, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Tror på god befolkningsvekst

Befolkningsveksten i de tre fylkene har i likhet med befolkningsveksten i landet for øvrig vært noe lavere i 2017 enn i de siste årene.

– Vi tror at nærhet til Oslo vil sikre god befolkningsvekst i Buskerud i årene som kommer. Likevel forventer vi en noe lavere vekst enn tidligere år. I prognoseperioden tror vi på en befolkningsvekst i Buskerud på rundt 0,7 prosent årlig, marginalt lavere enn landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er først og fremst i de bynære kommunene Drammen, Øvre og Nedre Eiker, Røyken og Hole at den store befolkningsøkningen vil komme, men også Kongsberg forventes å ha god befolkningsvekst i perioden, ifølge rapporten.

Flere av disse kommunene er utpregede utpendlingskommuner i dag, og Samfunnsøkonomisk analyse forventer at dette vil øke i omfang i årene fremover.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer en befolkningsvekst på omkring 0,8 prosent årlig i Østfold. Prognosen for Vestfold er om lag 0,7 prosent årlig gjennom prognoseperioden.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .