Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

Tror Østfold får landets sterkeste boligprisvekst

God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Østfold, ifølge ny prognoserapport.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018.

Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

- God befolkningsvekst som følge av nærhet til arbeidsmarkedet i Oslo-regionen vil dra i retning av høyere boligprisvekst i Østfold sammenlignet med landsgjennomsnittet. I 2018 vil boligprisene i Østfold stige 3,5 prosent, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

Sjeføkonom Andreas Benedictow venter at boligprisveksten vil ligge over landsgjennomsnittet i alle pendlerfylkene omkring hovedstaden.

Av alle landets regioner venter han friskest prisvekst i Østfold.

– Det er et mysterium for meg at det kan være så mye lavere boligpriser i Fredrikstad enn i Oslo. Du kan bytte en liten leilighet i Oslo med et hus i Fredrikstad, men det ser vi er i ferd med å korrigeres nå, sier Benedictow.

– Boligprisveksten vil tilta

I Vestfold vil en forholdsvis høy boligbygging i noe større grad dempe boligprisveksten, ifølge prognoserapporten. For 2018 forventer Samfunnsøkonomisk analyse en boligprisvekst på 0,5 prosent i Vestfold og 1,1 prosent i Buskerud.

– For resten av prognoseperioden forventer vi at boligprisveksten vil tilta. I 2021 venter vi vekstrater på mellom 4,1 og 4,7 i de tre fylkene. Med en slik utvikling vil alle fylkene utvikle seg bedre enn landsgjennomsnittet, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Samlet innebærer prognosen at de gjennomsnittlige boligprisene i Østfold vil stige 16,7 prosent fra 2017 til 2021. I samme periode ventes i en prisvekst på 14 prosent i Buskerud og 11,6 prosent i Vestfold.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

- Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

– Høy boligbygging de neste årene

Samlet for 2017 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 730 boliger i Buskerud, 720 boliger i Vestfold og 870 boliger i Østfold. I Vestfold og Østfold var nedgangen på henholdsvis 8,8 og 7,2 prosent sammenlignet med 2016. I Buskerud var nedgangen hele 34 prosent.

– Rekordåret 2016 og historisk sett fortsatt relativt gode salgstall, tyder på høy boligbygging de neste årene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Rapporten anslår at boligbyggingen i disse tre fylkene samlet ender på 5650 boliger i 2018 og 5500 boliger i 2019.

– Vi venter at boligbyggingen deretter vil avta mot 4500 boliger i 2020 og 4200 boliger i 2021, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Tror på god befolkningsvekst

Befolkningsveksten i de tre fylkene har i likhet med befolkningsveksten i landet for øvrig vært noe lavere i 2017 enn i de siste årene.

Østfold skiller seg fra de andre fylkene med at fylket har høy netto innenlandsk innflytting.

– Faktisk er Østfold det fylket med nest høyest netto innenlandsk innflytting etter Akershus. I 2017 var denne på 1670 personer, skriver Samfunnsøkonomisk analyse, og peker på at kort pendleravstand til Oslo er en viktig forklaring til dette.

– Høye boligpriser i Oslo gjør det attraktivt å flytte til regioner med kort pendleravstand til hovedstaden. Dette underbygges av at en stor andel befolkningsveksten de siste årene kom i kommunene som grenser til, eller ligger i kort pendleravstand til Oslo og Akershus, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

De seks kommunene Moss, Rygge, Våler, Hobøl, Spydeberg og Askim har stått for store deler av befolkningsveksten i fylket de siste årene, ifølge rapporten.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer en befolkningsvekst på omkring 0,8 prosent årlig i Østfold.

I prognoseperioden tror Samfunnsøkonomisk analyse på en befolkningsvekst i Buskerud på rundt 0,7 prosent årlig.

Prognosen for Vestfold er om lag 0,7 prosent årlig gjennom prognoseperioden.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .