Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

Venter at Stavanger blir byen med sterkest boligprisvekst

– Vi tror potensialet for prisfall i Stavanger nå er uttømt, og er dermed positive til boligprisutviklingen her, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i ny prognoserapport.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018.

Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

– Prisene i Stavanger har falt i lang tid, og prisene har i perioder vært lavere enn i sammenliknbare byer. I motsetning til de andre store byene vi lager prognoser for, ser vi ikke lenger potensial for ytterligere prisfall i oljebyen. I Stavanger tror vi boligprisene vil vokse med 2,5 prosent i 2018. Vi forventer noe lavere vekst i fylket utenom Stavanger, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Visningene er noe mer besøkt i snitt, men folk er fremdeles veldig selektive
Foto: Eie Eiendomsmegling
– Visningene er noe mer besøkt i snitt, men folk er fremdeles veldig selektive
Michael R. Myhre Daglig leder i Eie Stavanger

Den vedvarende trege utviklingen i bruktboligmarkedet i Stavanger har resultert i et mer moderat prisnivå i byen.

– Vi tror potensialet for prisfall i Stavanger nå er uttømt, og er dermed positive til boligprisutviklingen her. Sammen med litt høyere oljepris og utsikter til noe høyere oljeinvesteringer, vil dette bidra til prisvekst – både i Stavanger og i Rogaland for øvrig, skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

Solid prisstigning

I Stavanger tror Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene vil vokse med 2,5 prosent i 2018, for så å tilta sakte opp til 4,3 og 4,8 prosentvis vekst i 2020 og 2021.

– For Rogaland fylke vil utviklingen være om lag den samme utover i prognoseperioden, men vi forventer noe lavere vekst i fylket utenom Stavanger i 2018, skriver analytikerne i rapporten.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

– Av byene finner vi den sterkeste veksten i Stavanger, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Samlet venter Samfunnsøkonomisk analyse at boligprisene i Stavanger vil vokse med 15,4 prosent i perioden 2017-2021, og at oppgangen i Rogaland blir på 13,9 prosent i samme periode.

Daglig leder Michael R. Myhre i Eie Stavanger merker at Stavanger-markedet sakte, men sikkert tar seg opp igjen.

– Folk er mer positive til egen økonomi enn tidligere og det utlyses flere jobber enn vi har sett på flere år. Visningene er noe mer besøkt i snitt, men folk er fremdeles veldig selektive. Det kan se ut som om de verste periodene i oljekrisen er over og vi har tro på at markedet skal stige gradvis fremover de kommende år, sier Myhre.

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

- Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Venter høyere boligbygging

I 2017 registrerte Samfunnsøkonomisk analyse salg av 1373 nye boliger i Rogaland. Det er seks prosent flere enn i 2016.

Hittil i år har Samfunnsøkonomisk analyse registrert 72 nyboligsalg i Stavanger og Sandnes, mot 111 i samme periode i fjor.

For 2018 venter Samfunnsøkonomisk analyse en boligbygging på om lag 3150 nye boliger i Rogaland samlet, hvorav om lag 500-550 i Stavanger.

– Vi forventer at boligbyggingen tar seg noe opp i 2019, med 3350 nye boliger, for deretter å avta til 2600 og 2500 årlig i resten av prognoseperioden, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Grunnet den økonomiske utviklingen mener Samfunnsøkonomisk analyse det er grunn til å vente at befolkningsveksten i Rogaland og Stavanger vil ta seg opp i løpet av prognoseperioden, men fortsatt holde seg på et lavt nivå.

– Fremtidige prisrekorder

Myhre i Eie Eiendomsmegling ser fortsatt muligheter for gode kjøp i Stavanger.

– De beste kjøpene man kan få er å gå på eiendommer som har ligget lenge for salg. Det er fremdeles noen eiendommer som er undervurderte hvor kjøperne ikke ser potensialet. Dette gjelder stort sett oppussingsobjekter og renoveringsobjekt. Her kan man i visse tilfeller kjøpe på et meget fornuftig nivå, sier Myhre.

Myhre peker på at Eiganes, Våland, Stokka, Madla og Hinna historisk sett er områdene som stiger mest i Stavanger.

– Her er det svært få tomter, og gode oppvekstvilkår for familier. I disse bydelene vil man nok også i fremtiden se de høyeste prisene og fremtidige prisrekorder, sier Myhre.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .