Østfold
Akershus
Oslo
Hedmark
Oppland
Buskerud
Vestfold
Telemark
Aust-Agder
Vest-Agder
Rogaland
Hordaland
Sogn og Fjordane
Møre og Romsdal
Nordland
Troms
Finnmark
Trøndelag

Ny prognose for boligpriser 2018-2021

Tromsø spås den laveste boligprisveksten blant de store byene

Nordland, Troms og Finnmark vil være blant fylkene med svakest utvikling i boligprisene de neste årene, ifølge nye prognoser.

Boligprisene på landsbasis vil stige i hvert av de fire neste årene, slik at de i 2021 blir 8,5 prosent høyere enn snittprisene i 2017.

Det anslår den ferske prognoserapporten «Norsk økonomi», som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse i mars 2018. Konjunkturrapporten har separate boligprisprognoser for 24 norske regioner, deriblant de seks største byene.

Nordland, Troms og Finnmark vil være blant fylkene med svakest utvikling i boligprisene de neste fire årene, ifølge prognosene.

Troms vil ha den svakeste utviklingen blant alle landets 18 fylker. I år er det ventet flat prisutvikling, mens prisene neste år er ventet å stige med 1,5 prosent. I Tromsø er det ventet en prisoppgang på 0,3 prosent i år og 2,0 prosent neste år.

I Finnmark er prisveksten ventet å bli noe sterkere enn på landsbasis. I år er prognosen en vekst på 0,7 prosent, før prisveksten tiltar til 2,1 prosent neste år.

For Nordland vil prisveksten i fireårsperioden bli svakere enn på landsbasis. I år ventes veksten å bli 0,4 prosent, før den øker til 1,5 prosent neste år.

Nedenfor kan du se boligprisprognosene for 2018, 2019, 2020 og 2021 med kommentarer og analyser. Du kan også lett beregne hvordan din bolig vil utvikle seg i verdi, hvis prognosene slår til.

– Boligmarkedet i Tromsø-området er godt og stabilt.
– Boligmarkedet i Tromsø-området er godt og stabilt.
Ruth Norstrøm Områdeleder i DNB Eiendom

Troms var blant fylkene i landet med sterkest vekst i boligprisene i årene mellom 2012 og 2017 med totalt 36 prosent. Utviklingen har i stor grad vært drevet av prisveksten i Tromsø, der boligprisene har steget med 46 prosent i samme periode.

– Veksten i byen har tiltatt gjennom perioden, og de siste årene har veksten vært nær ti prosent årlig. Vi tror mye av vekstpotensialet i Troms og Tromsø nå er hentet ut, og vi tror derfor på noe lavere vekst i årene fremover.

I år ventes det flat prisutvikling i Troms og en vekst på 1,5 prosent neste år. I 2020 øker prisveksten ytterligere til to prosent, før den blir på 2,9 prosent i 2021, ifølge anslagene fra Samfunnsøkonomisk analyse.

I perioden frem til 2021 ventes prisene i Troms dermed å totalt stige med 6,5 prosent sammenlignet med gjennomsnittsnivået i 2017, ifølge prognoserapporten.

I Tromsø er prisveksten ventet å bli 8,2 prosent i samme periode. Også her er det ventet gradvis høyere vekstrater. I år er det ventet en vekst på 0,3 prosent, som tiltar til to prosent neste år og 2,6 prosent i 2020. I 2021 er prisveksten ventet å bli tre prosent.

I prognosene regnes årsgjennomsnitt mot årsgjennomsnitt.

Samfunnsøkonomisk analyse peker på at prisveksten i Tromsø har vært spesielt sterk de siste årene etter at boligmarkedet her hentet seg inn igjen etter en periode med svak prisvekst i 2010 til 2012.

– Tromsø har vært inne i en «innhentingsfase». Vi tror denne fasen nå er over. Boligprisene i Tromsø er nå på nivå med Trondheim og Bergen. Vi tror derfor på svakere vekst for resten av prognoseperioden.

«Godt og stabilt» i Tromsø

I fjerde kvartal i fjor var det en nedgang i boligprisene i Troms på tre prosent sammenlignet med kvartalet før, ifølge tall fra Eiendom Norge. I Harstad falt prisene med 3,3 prosent, mens prisnedgangen i Tromsø var på 2,6 prosent i perioden.

– Boligmarkedet i Tromsø-området er godt og stabilt. Boligprisene ligger litt i pluss så langt i år og det forventes at prisene skal stige med noen prosenter også de neste årene fremover, sier områdeleder for Nord-Norge, Ruth A. Norstrøm, i DNB Eiendom i Tromsø.

Hun mener det ikke er én spesiell type bolig som fremstår som vinnere i regionen.

– Vi ser en etterspørsel etter eneboliger med utleie. Det er veldig populært. Vi ser også at det er etterspørsel etter leiligheter med heis og alle fasiliteter man trenger for et enklere liv, sier Norstrøm.

Sterkest vekst i Finnmark

Boligprisutviklingen henger tett sammen med bankenes utlånspraksis og rentenivå. Lave renter de siste årene har gitt en kraftig økning i gjeldsgraden blant husholdningen og er en viktig forklaring bak den høye boligprisveksten.

– Vi venter at rentenivået vil stige svakt gjennom prognoseperioden, og således virke svakt dempende på boligprisene, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I Nordland venter Samfunnsøkonomisk analyse en vekst i boligprisene på 0,4 prosent i år og 1,5 prosent neste år. I 2020 er prisveksten anslått å bli 2,1 prosent før den i 2021 øker til 3,0 prosent. I Nordland er det ventet at prisene dermed vil være 7,2 prosent høyere i 2021 sammenlignet med 2017-nivået.

– Også i Nordland har veksten i løpet av den siste femårsperioden vært høy, om enn noe mer moderat enn for nabofylket i nord. Siden 2012 har boligprisene økt med 29 prosent i Nordland, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

I fjerde kvartal i fjor falt prisene i Nordland med 2,4 prosent sammenlignet med kvartalet før, ifølge tall fra Eiendom Norge. Størst fall var det i Bodø med 2,4 prosent. I Narvik falt prisene med 1, 8 prosent i løpet av kvartalet, mens prisene i Rana og Vefsn var ned henholdsvis 1,9 og 0,8 prosent.

I Finnmark er det ventet at boligprisene vil øke med 0,6 prosent i år og 2,1 prosent neste år. I 2020 øker veksten til 2,8 prosent, før den når 3,0 prosent i 2021, ifølge anslagene.

– Finnmark var blant de fylkene som opplevde svakest boligprisvekst i landet mellom 2011-2016, men avslutningen i 2017 løftet femårsveksten betraktelig. Mellom 2012 og 2017 steg boligprisene totalt med 26 prosent, kun 2 prosentpoeng lavere enn gjennomsnittet nasjonalt, skriver analytikerne i rapporten.

Fremover vil veksten bli noe høyere enn landsgjennomsnittet, viser prognosene. Mens prisveksten er ventet å bli 8,5 prosent på landsbasis frem til 2021, er boligprisene i Finnmark ventet å vokse med 8,8 prosent i samme periode.

Sterkest befolkningsvekst i Tromsø

Befolkningen i Tromsø vokser raskere enn i resten av Nord-Norge. Mens befolkningsveksten i Nordland og Finnmark i 2017 var henholdsvis 0,2 og 0,02 prosent, økte befolkningen i Troms med 0,5 prosent.

– Dette var takket være en befolkningsvekst i Tromsø på 1,5 prosent. Innvandring er også her den viktigste vekstkomponenten, men Tromsø har i tillegg et fødselsoverskudd som spiller en større rolle for befolkningsutviklingen enn for resten av Nord-Norge. Samtidig hadde byen en positiv innenlands flyttegevinst, skriver Samfunnsøkonomisk analyse i rapporten.

Tidligere har analytikerne ventet at økt oljesatsing i nord vil gi økt befolkningsvekst i årene som kommer.

– Lav oljepris og fallet i oljeinvesteringene gjør imidlertid at vi er mer avventende til denne oljesmurte veksten. Vi legger til grunn en økning med rundt 1.000 personer for landsdelen samlet i 2018 og 2019. I 2020 og 2021 legger vi til grunn en vekst på 1.000 og 1.100 personer. Over halvparten av befolkningsøkningen i Nord-Norge vil komme i Tromsø, skriver analytikerne i rapporten.

Venter høyere boligbygging

Boligbyggingen har ikke holdt tritt med befolkningsveksten i de tre nordligste fylkene. Boligbyggingen har særlig blitt hengende etter i Tromsø.

– I løpet av femårsperioden 2011–2015 ble det her fullført omtrent én bolig per tredje nye innbygger. Siste års kraftige boligprisvekst må ses i sammenheng med dette misforholdet mellom tilbud og etterspørsel, heter det i rapporten.

I 2015 og 2016 økte tilbudet av boliger. Den høye temperaturen har imidlertid kommet godt til syne i statistikken over salget av nye boliger.

– Totalt registrerte vi her salg av 495 boliger i løpet av 2016. Dette var en økning med 18 prosent fra året før. Vi forventer derfor en økning også i boligbyggingen. Salget i 2017 var imidlertid noe svakere, noe som vil gi seg utslag i litt lavere boligbygging mot slutten av prognoseperioden, skriver analytikerne i rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse.

I Nordland og Finnmark har boligbyggingen brukt kortere tid på å finne tilbake til nivåene vi så før finanskrisen.

– I Nordland ble det i årene 2014–2016 bygget flere boliger enn antall nye innbyggere. Godt nyboligsalg i Nordland i 2016 vil resultere i noe økt boligbygging de neste årene, før det avtar noe mot slutten av prognoseperioden.

– I Finnmark forventer vi en boligbygging på drøyt 300 boliger for 2018, noe som vil forholde seg nokså stabilt gjennom hele prognoseperioden, skriver analytikerne i rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Likte du sakten?
Vi vil gjerne ha din tilbakemelding, send inn her.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .