Tekst Ola Jordheim Halvorsen
Foto Bo Mathisen
Video Bo Mathisen og Martin Skaar Olslund

En fjellklatrer fra Sogndal poster et bildet av en fjellvegg i Gudvangen i Aurland på Facebook. Det er ikke veggen som er interessant, men den sammenhengende stripen med is som har festet seg til den – 800 meter frossent vann.

Det er stupbratt, isen henger stedvis i løse luften, søyler digre som kirketårn. Flere klatrere ser bildet. De vet det er nå eller aldri.

Om sommeren er fjellet blankskurt og vått – det finnes knapt sprekker å lirke fingertuppene inn i. For å klatre opp fjellveggen må man vente på vinteren, vente på at isen fester seg i en ubrutt linje og hjelper dem opp. Det skal uhyre mye til for at naturen spiller på lag, sist det skjedde var i 2009.

Den gang var det en tysker og en sveitser som nådde toppen av det klatremiljøet anslo å være det råeste noen hadde gjort på is. Ruten ble sammenlignet med det berømte fjellet El Capitan i Yosemite-dalen i California.

Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Les mer her .