- Dette er vår største ordre noen sinne, konstaterer kommunikasjonsdirektør Michael Zerin i Vestas.

Det danske selskapet er en av verdens største produsenter av vindmøller, og er et at av de største selskapene på Københavns-børsen.

Den danske vindmølleprodusenten har lenge vært i forhandlinger med Statkraft, og skal levere selve vindmøllene til Fosen-prosjektet, som omfatter hele 278 vindmøller og strøm til 170.000 norske husstander.

Av en investeringsramme på 11 milliarder kroner utgjør selve vindmøllene ifølge Statkraft rundt to tredjedeler av prosjektet, noe som dermed kan tilsvare rundt åtte milliarder kroner.

- Vi vil ikke gå ut med detaljer nå, sier Zerin i Vestas.

Han venter på at Statkraft skal overføre forskuddsbetalingen før kontrakten av Vestas blir ansett som endelig.

Utfordrende prosjekt

Vestas-aksjen har hatt en tøff start på året, men nyheten om leveranser til Fosen har bidratt til en kursoppgang på 2,5 prosent onsdag.

For det danske selskapet vil ordren sikre omfattende virksomhet i mange år fremover.

- Prosjektet er utfordrende ut fra størrelsen på vindmøllene, sier Zerin, som poengterer at bare det å frakte turbiner, tårn og mølleblader ut til der møllene skal stå vil være veldig krevende.

- Men dette har vi bred kompetanse og erfaring fra hele verden på, sier Zerin.

Prosjekteringen av vindkraftanlegget har pågått lenge.

- Detet er kompliserte og vanskelige prosjekter som tar tid, forteller Zerin.

Mer effekt

De to aktuelle modellene som skal benyttes på Fosen-prosjektet er modifiserte versjonen av Vestas-møllene V112 og V117. Tallene står for diameteren på bladene, som altså er på henholdsvis 112 og 117 meter. Tårnene er på mellom 69 og 117 meter, og møllene vil vises godt i terrenget.

Statkraft understreker at noe av grunnen til at prosjektet er mer lønnsomt nå sammenlignet med det som ble kansellert ifjor er at vindmøllene har blitt mer effektive.

- Vi har optimalisert og forbedet turbinene slik at de har gått fra en effekt på 3,45 megawatt til 3,6 megawatt, forteller Zerin.   

Vestas har produksjonsfasiliteter flere steder i verden, men har hovedkontor i Århus.

Vestas var blant Nordens mest verdifulle selskaper, og aksjen nådde en topp i 2008, før den falt fra oppunder 700 danske kroner til under 50 danske kroner under Finanskrisen. Siden har aksjen tatt seg opp, og selskapet noteres nå til rundt 461 danske kroner, som verdsetter selskapet til litt over 100 milliarder danske kroner på Børsen.

 

Les også:

- En viktig dag for Statkraft og Norge  

Tør der andre tviler dnPlus  

Norge taper fornybarkampen dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.