– Jeg har tatt initiativ til at komiteen kan møtes så raskt som mulig for å drøfte om det er grunnlag for å åpne sak når det gjelder Statkraft-saken, sier Kolberg til NTB.

Komitélederen sier det mest realistiske er at kontroll- og konstitusjonskomiteen får til et møte i løpet av de neste 8-14 dagene. Formelt må halvparten av komitémedlemmene være til stede på et slikt møte.

Kontrollkomiteen har ikke sitt første ordinære møte før etter at Stortinget er satt 30. september.

Justisdepartementet konkluderte fredag med at næringsminister Monica Mæland (H) ikke var inhabil i utnevnelsen av tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) som ny styreleder i Statkraft.

Les mer: Mistenkes for avtalt spill dnPlus

Nye runder

Men Mæland må nå likevel forberede seg på nye runder i Stortinget. Også Hans Fredrik Grøvan (KrF) fra kontrollkomiteen vil nemlig vite hvilken prosess som lå til grunn for utnevnelsen.

– Jeg synes det var veldig bra at vi fikk den habilitetsvurderingen, og vi merker oss hva den konkluderte med. Det var også en riktig vurdering av Mæland å offentliggjøre SMS-ene, sier Grøvan til NTB.

– Det som gjenstår nå, er innsyn i selve prosessen – det som handler om på hvilket tidspunkt Widvey ble informert om hennes kandidatur, og om det har vært en reell prosess i forkant av utnevnelsen av henne, legger han til.

Allerede før helgen varslet Kolberg at han vil ha svar på disse spørsmålene. Resultatet kan bli at Mæland får et brev med konkrete spørsmål fra komiteen og blir bedt om å forklare seg nærmere.

Rister på hodet

Høyre rister imidlertid på hodet av utspillene fra Ap.

– Mæland var habil og har valgt en styreleder som forvalter vår felles formue på en måte som kommer storsamfunnet til gode. Det er det viktigste for Stortinget. Vi kan ikke bruke tiden vår på alle konspirasjonsteorier som fins der ute, sier Erik Skutle (H) i komiteen til NRK.

Men mandag angrep Kolberg nok en gang Mæland.

– Disse SMS-ene dokumenterer at det har vært en avtale på forhånd, og det er tydelig i strid med de retningslinjene vi har for så viktige verv, sa han til NRK.

Må begrunne skifte

Både Grøvan og Kolberg understreker at de ikke stiller spørsmål ved om Widvey er skikket til Statkraft-vervet. Hun ble 29. juni valgt til å overta som styreleder etter Olav Fjell, som ikke hadde noe ønske om å slutte.

Men Mæland må likevel forklare seg nærmere i Stortinget om hvorfor hun skiftet ut Fjell.

– Begrunnelsen for skiftet, som er fremkommet i offentligheten, er at statsråden har hatt ønske om en ny profil. Kan statsråden konkretisere hva som menes med ny profil for Statkraft? spør Senterpartiets Geir Pollestad i et skriftlig spørsmål.

Pollestad er leder i Stortingets næringskomité.

Les også:

Leilighetsprisene steg 123 prosent raskere enn eneboligprisene
Dette kan avgjøre om du blir en supersjef
Sjokolade kan redusere demensrisiko

Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.