«Styrkingen av Statkrafts egenkapital med ti milliarder kroner er avgjørende for å kunne realisere videre vekst innen fornybar energi. Strategien forventes å gi god lønnsomhet for eier», skriver Statkraft-styreleder Olav Fjell i sin redegjørelse til næringsminister Monica Mæland (H).

Les også: Mæland ikke fornøyd, ber om ny vindkraftredegjørelse fra Statkraft

Han viser til at selskapet jobber videre med nye forretningsmuligheter.

«I Norge vil investeringer i vannkraft og fjernvarme bli prioritert. Dette gjelder blant annet reinvesteringer i eksisterende vannkraftportefølje», skriver han, men ramser også opp muligheter innen land- og havbasert vindkraft i Storbritannia og vannkraft i fremvoksende markeder.

«Basert på Statkrafts markedsoperasjoner vurderes også nye forretningsmuligheter som skapes av endringene i energimarkedene, blant annet knyttet til solkraft og distribuert kraftproduksjon», skriver Fjell.

Statkrafts investeringsplaner for 2014-2018 var på 61 milliarder kroner, og Fjell medgir at vindkraftprosjektene på Fosen og i Snillfjord var "en sentral del av investeringsplanen".

Trenger pengene

"Selv om det ikke har vært mulig å fatte en lønnsom investeringsbeslutning for Fosen- og Snillfjordprosjektet, har Statkraft behov for den styrkede egenkapitalen. Statkraft har i tråd med strategien utviklet lønnsomme prosjekter innen alle de fem områdene. Av investeringsplanen på 61 milliarder kroner, er 48 milliarder kroner allerede forpliktet", mener Statkraft og Fjell

Senterpartiets Geir Pollestad, som leder Stortingets næringskomité, har tidligere uttalt til det at han er rystet over Statkrafts vindkraftstans, og at Statkraft må betale tilbake de ekstra pengene de fikk.

– Dette prosjektet skal på plass. I et heleid statlig selskap får man bruke de virkemidlene man har i en tid da arbeidsledigheten stiger i et svakt oljemarked, og hvor forsyningssikkerheten i Trøndelag er for dårlig. Eier må vise at dette ikke er akseptabelt, I ytterste konsekvens betyr det at man kan kaste styret dersom det ikke lar seg instruere, sier Pollestad. Om det trengs ytterligere kapital, kan det også vurderes, mener han.

– Før jul ordnet Stortinget i ekspressfart finansiering til selskapet med ti milliarder kroner, hovedsaklig på grunn av denne utbyggingen. Da gikk de her og gjorde seg lekre for oss, og nå uten at vi forstår hva som har endret seg, dropper de hele greia selv om rammebetingelsene på flere områder er bedret, sier Pollestad.

Les også:

Mæland ikke fornøyd, ber om ny vindkraftredegjørelse fra Statkraft

- Må ha en veldig god forklaring dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.