Det skulle stått ferdig i 2015. Cetin i Tyrkia var Statkrafts største vannkraftprosjekt utenlands noensinne da utbygging for fire milliarder kroner på grensen til Syria ble vedtatt for fire år siden.

Etter å ha investert tre milliarder kroner, stanser Statkraft nå hele prosjektet etter store forsinkelser, og det er høyst usikkert om det kommer i gang igjen. Det koster Statkraft to milliarder på 2015-regnskapet, og bidrar til Statkrafts første underskudd noensinne. Selskapet la i dag frem et underskudd for 2015 på 2,4 milliarder kroner.

Nedskrivingen kommer på toppen av ytterligere en milliard i 2014-regnskapet. Den gangen var det konflikt med tyrkiske entreprenører som var årsaken. Ifjor sommer lå det an til at prosjektet skulle bli ferdig i 2019 og koste oppunder seks milliarder. Ved årsskiftet var bare en tredel av prosjektet fullført, langt bak skjemaet.

Nå oppgir Statkraft at sikkerhetssituasjonen i sør-østlige Tyrkia er årsaken til problemene.

Ikke forsvarlig

– Er dette prosjektet fra helvete, konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen?

– Nei, men det er synd å måtte stoppe et påbegynt prosjekt og avskrive det av sikkerhetsgrunner. Men når vi mener det ikke er forsvarlig å fortsette på grunn av den politiske uroen i området, må vi ta konsekvensen.

– Hvordan har det artet seg for prosjektet?

– Våpenhvilen med den kurdiske motstandsbevegelsen PKK har vært brutt en rekke ganger og har gitt sikkerhetsutfordringer både lokalt og regionalt.

– Har ansatte vært truet, er anleggsbiler stanset?

Krangel med ny entreprenør

– Anleggsarbeidet har ikke gått som det skulle. Men det er ikke bare sikkerhet som er årsaken til at vi nå stanser prosjektet. Den italienske entreprenøren har heller ikke klart å håndtere at det er politisk uenighet mellom ansatte hos sine tyrkiske underleverandører, der noen støtter PKK og andre støtter Ankara. De regionale spenningene gjenspeiler seg i hverdagen, å fordele kontrakter skaper for eksempel murring mellom ulike grupperinger.

– Etter den første nedskrivningen i 2014, skyldte dere på den tyrkiske entreprenøren. Hvordan har den nye fungert?

– Vi mener det også er forhold her som den nye entreprenøren ikke har håndtert som de burde. Vi er i forhandlinger med dem om ansvaret.

I sum lønnsomt

Problemene i Tyrkia som har gitt selskapet en smell på tre milliarder kroner, kommer på toppen av tidligere milliard-tap på vindkraft i Sverige og gasskraft i Tyskland.

– Hva sier det om Statkrafts evne til å finne lønnsomme prosjekter ute?

– Statkraft har siden 1995 investert 90 milliarder kroner utenlands. De aller fleste er gode prosjekter som har gitt god lønnsomhet. Ser man på hele porteføljen av  prosjekter samlet, har det gitt en avkastning som er godt over våre avkastningskrav.

Kan bli mer Tyrkia

– Krigen i Syria har forsterket uroen i området, men urolighetene i kurdiske områder har pågått lenge, Hadde det vært mulig å forutse problemene?

– Det har skjedd mye i regionen som det ikke har vært lett å forutse.

– Tyrkia har vært et stort satsingsområde for Statkraft. Betyr dette at det ikke blir flere prosjekter her?

– Tyrkia er et enormt land med et stort potensiale for vannkraft, hvor vi har to vellykkede utbygginger bak oss. Cetin ligger i et urolig område, men det er store deler av landet hvor situasjonen er helt annerledes.  Men vi skal gjøre grundige vurderinger før vi eventuelt beslutter flere satsinger her.

 

Les også:

Kraftsmell i Tyrkia dnPlus

Bygger gigant ved grensen til Syria dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.