Statoil kutter 209 årsverk i Norge og overfører arbeidsoppgavene til tre eksterne selskaper. Dette omfatter IT, eiendomsdrift og finans, skriver Statoil på sine hjemmesider.

Statoils konsernsjef Helge Lund kom ikke med noe festbudskap til forsamlingen av politikere og næringslivsledere på NHOs årlige konferanse på Sola utenfor Stavanger mandag, skriver Dagens Næringsliv.

Lund sier oljeselskapene tjener for lite penger og at lønnsomheten til integrerte oljeselskaper er kraftig under press.

– Vi investerer på et rekordnivå uten at vi som gruppe klarer å heve produksjonen. Vi investerer altså for å stå stille. Og i mange kvartaler er kontantstrømmen for bransjen samlet negativ, sa Lund på møtet.

Nå varsler han store omstillinger for å få lønnsomheten opp.

– Jeg garanterer krevende omstillinger og mye støy, men det er omstillinger vi må gjøre, sa Lund ifølge DN.

Flagger ut hundrevis av jobber
Og støyen kan komme raskere enn mange av tilhørerne ante, for ifølge flere uavhengige kilder som Stavanger Aftenblad har snakket med besluttet Statoil mandag å flagge ut flere hundre stillinger til lavkostland. Stavanger Aftenblad skrev at det i første omgang dreide seg om 350 stillinger, og at ytterligere 145 vil følge.

Klokken halv ti i formiddag bekrefter Statoil ryktene, men sier at det er snakk om 209 stillinger og at leverandørene som er valgt er Capgemini for IT , Coor Service Management for eiendomsdrift (Facility Management) og Accenture for økonomi/finans.

Konsernsjef Helge Lund ville i går ikke kommentere saken.

Utflagging av stillinger har lenge vakt stort oppstyr i Statoil. Sist sommer ble det klart at Statoil i interne dokument diskuterte å flagge ut inntil 1.000 stillinger innen 2020.

- Ikke rart industriutvikling kommer i bakgrunnen
Lund sa på Sola-møtet mandag at Statoil allerede har startet arbeidet med å få ned kostnadene og lønnsomheten oppover.

– Vi har lagt om driftsmodellen offshore, vi jobber med stab og støttefunksjonen, vi jobber med våre leverandører for å forenkle og ta bort krav. Vi ser gjennom alle tekniske funksjoner for få ned kostnader, sa Lund ifølge DN.

Statoil-sjefen avsluttet med følgende hjertesukk:

– I et land hvis største kjendiser nå er noen som kan fortelle hva reven sier, der mangel på smør er den største avisoverskriften, der været hver dag preger avisen og realityprogrammer har de fleste seere, er det ikke rart at industriutvikling kommer i bakgrunnen.

Les også: Statoil truer med å flagge ut virksomhet


Statoil-planer opprører ansatte


Internt Statoil-notat: «Denne gangen kan konsekvensene for ansatte bli betydelige»
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.