Det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk har inntatt tronen som Nordens største børsnoterte selskap, målt i markedsverdi.

Målt i danske kroner er Novo nå verdsatt til 490 milliarder kroner, og har med det passert Statoils 486 milliarder danske kroner, skriver den danske avisen Berlingske .

Vet ikke hvorfor man plutselig går amok
Det er flere årsaker til at Novo-aksjen klatrer, men ingen entydig forkl#229, skriver Berlingske.

- Vi liker Novo-caset, men det har vi gjort hele tiden så jeg kan ikke peke på hvorfor man plutselig går amok i aksjen, sier aksjesjef Mads Zink i Danske Bank til Ritzau Finans.

 

Mer å investere
En årsak er at det generelt er trøkk i det danske aksjemarkedet om dagen.

Danskene har fått penger i hendene, fordi etterlønn, utbytter, og forfalte obligasjoner tikker inn på konto i disse dager. Totalt er det snakk om nær 59 milliarder kroner.

Novo-aksjen oppfattets som en trygg investering, og benyttes ofte som en parkeringsplass for likviditet, ifølge Berlingske. Det gjelder imidlertid også andre aksjer, så det kan ikke forklare hvorfor Novo-aksjen har steget 26 prosent hittil i år, og over femti prosent de siste seks månedene.

Novo Nordisk er ledende aktør innen behandling av diabetes. Selskapet tilbyr også behandling for blødersykdom, og for ulike typer hormonterapi.

Langt opp til verdens største
Verdens største børsnoterte selskap heter Apple.

Les: - Skremmer folk som ikke har aksjen

Apple vokser, konkurrentene krymper (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.