Det var under boring av en ny brønn på Gullfaks C lille julaften i fjor at det kunne gått riktig ille, skriver Teknisk Ukeblad .

Trykket i brønnen falt fordi det kom gass inn i boreslammet. Brønnstabiliteten var ute av kontroll. Gassnivået økte fra 4 til 7 prosent i løpet av en time, og en av de to sikkerhetsbarrierene sviktet. Det kunne ha ført til utblåsning, ifølge Petroleumstilsynet.

Tilsynet mener at Statoil burde ha vurdert en annen boreteknologi. Trykket synker nemlig der det har vært olje- og gassproduksjon over lengre tid. Det skaper problemer når det skal bores nye brønner fordi det er nødvendig å ha full kontroll på trykket. Statoil valgte å bore brønnen på konvensjonell måte fordi det var billigere, selv om Gullfaks C hadde utstyr til trykkbalansert boring som gir bedre kontroll.

Pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil mener at sikkerheten ble ivaretatt og viser til at det ble foretatt analyser i forkant av boringen. Han sier selskapet har lang erf#229 med konvensjonell boreteknologi.

Johanson opplyser at Statoil skal ta med seg funnene og konklusjonene til videre planlegging og gjennomføring av relevante boreoperasjoner i framtiden. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.