Statoil Fuel & Retail er et av 132 selskaper som bidro til at oktober ble beste måned noensinne når det gjelder børsnoteringer globalt, skriver Dagens Næringsliv.

Nær 300 milliarder kroner ble hentet inn til børsnoteringer globalt i oktober, ifølge tall fra analyseselskapet Dealogic.

Den tidligere rekorden stammet fra oktober 2007, da det ble solgt aksjer for 46,5 milliarder dollar i nye børsnoteringer.

Asia-dominans
I motsetning til tidligere er det ikke vestlige selskaper som dominerer blant nye børsnoteringer. 91 av selskapene var fra Asia og Stillehavsområdet.

Den største børsnoteringen fant sted i Asia. Forsikringsselskapet AIA, den asiatiske delen av det skadeskutte amerikanske forsikringsselskapet AIG, hentet inn 20,4 milliarder dollar i forbindelse med selskapets børsnotering i Hong Kong.

Den asiatiske dominansen i ipo-markedet ser ut til å fortsette. I november er det 60 børsnoteringer på trappene, hvorav de største kommer fra Asia og Stillehavsområdet, ifølge Wall Street Journal.

Hurtigvoksende markeder
For internasjonale investorer som de amerikanske, er Statoil Fuel & Retail et veddemål på et selskap med stabil inntjening og en fot i hurtigvoksende markeder.

- De amerikanske investorene er opptatt av den stabiliteten det gir at vi kommer fra en del av verden med få makroøkonomiske utfordringer. I tillegg har vi vekstmuligheter i emerging markets, sier finansdirektør Klaus-Anders Nysteen i Statoil Fuel & Retail.

Amerikanske investorer kontrollerer i dag rundt 19 prosent av aksjene i Statoil Fuel & Retail.

Klaus-Anders Nysteen er ikke enig med de som er kritiske til prisingen ved børsintroduksjonen.

- Vi føler at den prisen som ble satt er rett både for selskapet og investorene, sier Nysteen.

Les også: Solid fra Statoil-datter

Kjøper 18 millioner aksjer fra Statoil

Investorene strømmer til råvarer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.