Den store skogbrannen som herjer ved oljesand-byen Fort McMurray i Alberta i Canada skaper problemer for Statoil.

Oljeselselskapet har nå halvert produksjonen fra sitt nærliggende oljesandanlegg Leismer.

- Det er opplagt at denne situasjonen utvikler seg time for time. Vi følger den nøye. Førsteprioriteten er å ivareta sikkerheten for personellet, sier Statoil-talsmann Knut Rostad.

Han opplyser at oljeproduksjonen er senket fra 20.000 fat i døgnet til 10.000 fat, og bemanningen redusert fra 200 til 100 personer. Kun sikkerhetskritisk personell er på plass. Ifølge Rostad var brannen torsdag hele 120 kilometer fra anlegget. Grunnen til at det likevel er berørt, er at Cheecham-oljeterminalen er stengt ned. Denne terminalen både mottar olje fra og leverer produkter til Statoil. Statoil produserer nå olje for egne tanker, og har kapasitet for noen dager, ifølge Rostad.

Statoil kom inn i kanadisk oljesand gjennom kjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007. På grunn av lave oljepriser og mye klimakritikk har oppkjøpet knapt vært noen stor suksess, og store eskaleringsplaner er forlengst skrinlagt.

Brannvesenet har fått kontroll over skogbrannen, og ingen er så langt meldt omkommet. Brannen har ødelagt cirka 2.000 boliger i byen, som ligger rundt 400 kilometer nord for provinshovedstaden Edmonton.

Som følge av brannene har Canadas samlede oljesandproduksjon blitt redusert med en million fat, nær 40 prosent. Det skriver Financial Post torsdag.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Dette betyr det for Norge dersom Trump blir president  

Ikke bare små leiligheter selges til ville priser: - Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet  

Farten øker i oljebeltet dnPlus  (DN+)

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Sanders kjemper videre
Bernie Sanders innkasserte seieren i Indiana og understreker at den også har gitt det ekstra skyvet valgkampen hans trenger for å komme helt til målstreken.
01:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Canada" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljesand" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statoil" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.