Statoil, Europas nest største gassleverandør, har brutt koblingen til oljepriser i flesteparten av selskapets gasskontrakter nord i Europa.

Det skriver Financial Times tirsdag.

Endringen har skjedd raskere enn ventet i en sak som sees på som viktig for kontinentets industrielle konkurranseevne, ifølge avisen.

Priser knyttet til regionale gassområder
Statoil opplyser til FT at alle selskapets tyske gasskontrakter og nesten alle av dets britiske, nederlandske og belgiske kontrakter nå har priser knyttet til regionale gassområder, som EU har trukket frem som viktig for å få et mer åpent gassmarked.

Konserndirektør for markedsføring, prosessering og fornybar energi i Statoil, Eldar Sætre, sier til FT at Statoil proaktivt har solgt gass på ulike måter som en respons på markedsliberaliseringen og hva kundene etterspør.

Det har vært mindre fremgang i å modifisere kontraktene for leverandører i Øst- og Sør-Europa, men Sætre venter at nesten 50 prosent av Statoils leveranser til Europa vil være koblet opp mot gassmarkedsindikatorer innen årsslutt, mot en tredel ved starten av året.

FT viser til at ENI har tatt Statoil til voldgift i år. Ifølge personer med kjennskap til saken, er dette på grunn av kontrakten som senest ble reforhandlet for flere tilbake, der ENI har kjøpt gass gjennom olje-linkede priser til rundt 15-16 dollar per million Btu (British termal unit), før de har solgt mye av gassen videre til tredjeparter til priser rundt ti dollar per million Btu.

Gassprisindeksering bør være med å unngå på slike situasjoner gjennom å sikre at prisen betalt for gassen gjenspeiler tilbudet og etterspørselen i det europeiske markedet, hvor gassen vil bli brukt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.