Statoil offentliggjorde mandag en stor avtale om bytte av andeler og et omfattende samarbeid med det tyske oljeselskapet Wintershall. Selskapene bytter eierandeler på Brage, Vega, Gjøa og Edvard Grieg. Som en del av avtalen får Statoil også en 49 prosents andel i to tyske skifergass-lisenser, i tillegg til at de to selskapene er enige om å gjennomføre forskning på ukonvensjonelle ressurser i Tyskland og internasjonalt.

Rhineland- og Ruhr-lisensene Statoil nå får eierandeler i dekker et 3900 kvadratmeter området og strekker seg fra den tysk-nederlandske grensen i vest til Sauerland-regionen i øst.

Wintershall, som eies av kjemikaliegiganten BASF, er i gang med en tre år lang geologisk kartlegging av mulige ukonvensjonelle gassreserver i området. Selskapet skal blant annet bore fem brønner for å ta kjerneprøver i området.

Wintershall ferdigstilte i mai letebrønnen "Düste Z10" som ble boret ned til 4380 meter. Leteboringen påviste gass og Wintershall studerer nå nærmere kjerneprøvene fra boringen for å se om gassen kan utvinnes kommersielt.

Selskapet har søkt tyske myndigheter om å få starte hydraulisk fracking - eller frakturering - ved å pumpe vann ned i skiferlagene for å bryte den opp og frigjøre gassen. Denne virksomheten har i USA vært omstridt på grunn av flere tilfeller av forurenset grunnvann som følge av skifergassvirksomheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.