Samtidig med at Statoil selger norske gassfelt-andeler for nær ti milliarder kroner til britiske Centrica, varsler selskapet også om at det har inngått en langsiktig avtale om leveranse av 5 milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet.

5 milliarder kubikkmeter per år utgjør omkring fem prosent av Storbritannias samlede forbruk, og tilsvarer gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem. Gassen i kontrakten er koblet til indekser i National Balancing Point (NBP), det virtuelle prisfastsettingspunktet i det britiske gassmarkedet. Centrica opplyser at salgsavtalen er verdt rundt 13 milliarder britiske pund. Det utgjør rundt 119 milliarder kroner over de neste ti årene med dagens priser.

Statoil selger også statens direkteeide gass gjennom SDØE-andelene etter den såkalte avsetningsinstruksen. Pressetalsmann Morten Eek i Statoil opplyser at grovt sett vil rundt halvparten av gassen som omfattes av avtalen være Statoils gass og den andre halvdelen SDØE-gass eid av Petoro.

- Dagens kunngjøring er av høy strategisk viktighet der to av Storbritannias viktigste energiaktører påtar seg langsiktige forpliktelser for å bidra til Storbritannias energisikkerhet. Avtalen viser også at Statoils portefølje av naturgass på norsk sokkel er konkurransedyktig, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

- Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen. Den understreker styrken, dybden og den gjensidige gleden av det gode partnerskapet mellom Storbritannia og Norge. Gass spiller en sentral rolle i vår økonomi, og det vil den fortsatt gjøre i flere tiår framover. Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

Statoil med milliardsalg på norsk sokkel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.