En gruppe bestående av 17 olje- og gasselskaper ledet av Statoil har etablert et prosjekt for felles seismikkinnhenting i Barentshavet Sørøst, ifølge en melding fra Statoil tirsdag.

company:stl

- En samordnet seismikkinnhenting har flere fordeler. Det vil sikre svært god datakvalitet, da en i mye større grad enn ellers vil kunne benytte seg av selskapenes samlede faglige kompetanse innenfor geologisk forståelse og seismisk innsamling og prosessering. Initiativet gir grunnlag for færre og godt planlagte operasjoner og vil derfor redusere innsamlingskostnadene og mulige ulemper for fiskerinæringen, sier Gro G. Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel i en kommentar.

På oppfordring fra Olje- og energidepartementet (OED) har bransjen gjennom Norsk olje og gass tatt initiativ til en felles innhenting av seismiske 3D-data fra blokkene i Barentshavet Sørøst som vil bli utlyst i 23. konsesjonsrunde for norsk sokkel i 2014, opplyser Statoil.

Gro Haatvedt, Statoil.
Gro Haatvedt, Statoil.

"Dette er det første nye området på norsk sokkel som åpnes siden 1994. 30 selskaper meldte sin interesse for å delta i et slikt samarbeid", heter det.

Mandag inngikk 17 av disse selskapene en avtale om å etablere et felles prosjekt for planlegging og gjennomføring av undersøkelsene, der Statoil som største operatør på norsk sokkel har tatt på seg operatørrollen.

Ifølge Haatvedt har interessen for Barentshavet økt betydelig de siste årene, som aktualisert gjennom funnene i Johan Castberg-området.

- 3D-data av høy kvalitet vil være viktig for industrien for å øke forståelsen av områdets potensial, sier hun.

Prosjektet setter umiddelbart i gang en anbudsprosess for innhenting av seismikk. Det tas sikte på at de seismiske undersøkelsene vil starte i april 2014 og avsluttes samme høst, ifølge Statoil.

Selskapene som er med fra starten er: BP, Chevron, ConocoPhillips, Det norske oljeselskap, Eni, GDF Suez, Idemitsu, Lukoil, Lundin, Norske Shell, PGNiG, Repsol, Spike, Statoil, Suncor, VNG og Wintershall.

Statoil-aksjen STL stiger 0,78 prosent til 142,10 kroner på en positiv Oslo Børs tirsdag.

Les også:

- Et skuffende oljefunn

Funnet som kan gi utbygging i Barentshavet

Dette er nøkkelen til Barentshavet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.