- Vi hadde et møte med Statoil sent i ettermiddag der vi gikk igjennom endel forhold på Gullfaks som er kommet frem. Det er kommet frem endel alvorlige forhold som vi har tatt opp med Statoil, og på grunnlag av dette besluttet Statoil å stenge ned boreaktiviteten på Gullfaks A, B og C. Produksjonen kan fortsette, men alt arbeidet med brønnene stenges ned, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet (Ptil) til DN.no onsdag kveld.

Statoils beslutning om total borestans på Gullfaks-feltet ble tatt på møtet med Petroleumstilsynet.

- Du sier at Statoil besluttet det, var det et krav fra Petroleumstilsynet? Kunne de valgt å ikke stenge ned all boring?

- Jeg konstaterer at de besluttet det. Konsekvensen av dette er at Statoil må komme til Petroleumstilsynet og presentere videre bore- og brønnaktivitet på Gullfaks A, B og C i et sikkerhetsmessig perspektiv som vi er tilfreds med før de kan starte opp igjen boreaktiviteten på feltet, sier Anda i Petroleumstilsynet.

Alvorlig hendelse tidligere i år
Statoil sendte forrige fredag sin egen granskingsrapport til Petroleumstilsynet etter at store problemer under boringen av en brønn på Gullfaks C-feltet i mai kulminterte med at gass ukontrollert strømmet inn i brønnen og nådde plattformdekket.

Statoil konkluderer i sin egen rapport at gass-skyen hadde en brennbar konsentrasjon på ett område av plattformen. Det fremkommer også av rapporten at det bare var tilfeldigheter som gjorde at Statoil slapp unna en langt mer komplisert blowout under havbunnen.

Redningen var at området i brønnen hvor gasslekkasjen skjedde, ved en tilfeldighet ble tettet av løsmasse og borekaks.

Les mer: En gnist unna plattform-eksplosjon

- Tar en timeout
- Vi har besluttet at vi tar en timeout på boreoperasjonene på Gullfaks-feltet for å ta en ekstra gjennomgang av Statoils rutiner for planlegging og gjennomføring av bore- og brønnoperasjoner. Vi skal nå dobbeltsjekke at det skjer i henhold til Statoil sine prosedyrer og at det skjer i forhold til de kortsiktige tiltakene vi innførte etter C6-hendelsen. Nå er vi dermed i ferd med å gjøre en kontrollert avslutning av bore- og brønnarbeidet på feltet, bekrefter informasjonssjef Geir Gjervan i Statoil til DN.no

DN.no har i en serie artikler skrevet om sikkerhetssituasjonen på Statoils plattformer (se flere artikler i kolonnen til høyre). Flere offshore-ansatte uttrykker frykt for å jobbe offshore fordi Statoil henger kraftig etter i vedlikeholdet av sikkerhetskritisk utstyr og bekymringsmeldinger fra ansatte ikke blir fulgt opp.

Flere Statoil-ansatte har også sagt til DN.no at det har bredt seg en ukultur i Statoil hvor man ikke lenger sier fra om kritikkverdige forhold av frykt for represalier.

- Ikke opp til Statoil
Inger Anda i Petroleumstilsynet sier at dagens beslutning ble tatt i forbindelse med Petroleumstilsynets avsluttende arbeid med en granskingsrapport av brønnhendelsen på Gullfaks og på grunnlag av Ptils egne funn og Statoils interne granskingsrapport.

- Kan du si hvor lenge det nå vil ta før Statoil kan starte boring igjen?

- Det er ikke opp til Statoil. Det er opp til Statoil å komme med en presentasjon til Ptil så vi er sikre på at de har en sikkerhetsmessig kvalitet så de kan starte opp igjen. De kan ikke starte opp igjen før de har vært hos oss og presentert en robust løsning på hvordan de skal jobbe videre på Gullfaks, sier Anda til DN.no.

Får ikke starte opp før Ptil er fornøyd
Petroleumstilsynet klaget på Statoils boring på Gullfaks C allerede tre måneder før utblåsningen. Etter at Statoil fikk kontroll på brønnen har boreoperasjonene på Gullfaks-feltet fortsatt som normalt. Men nå stopper denne boringen med umiddelbar virkning.

Les: - Statoil prøver og feiler for mye

Avviser sikkerhetsproblemer
Statoil hevder sikkerheten på Gullfaks ikke har vært mangelfull i etterkant av hendelsen på C6-brønnen tidligere i år da Statoil mistet kontroll over brønnen og brennbar gass nådde hele veien til plattformdekket.

- Det har den nok ikke, men vi ønsker nå å dobbeltsjekke at vi har gjort dette i henhold til Statoils rutiner. Hadde sikkerheten vært truet eller dårlig hadde vi stanset operasjonen, sier Statoils informasjonssjef Geir Gjervan.

- Men det er jo det dere nå gjør?

- Ja, men det er ingenting i operasjonene vi nå gjennomfører som er i retning av at det har vært usikkert.

- Tror du Petroleumstilsynet er av samme mening?

- Vi har besluttet å stenge ned bore- og brønnoperasjonene på Gullfaks-feltet etter lengre dialog med Ptil. Det er Statoil selv som har tatt denne beslutningen, sier Gjervan.

I løpet av en uke eller to er Petroleumstilsynets egen granskingsrapport etter hendelsen ventet.

Les også: Redd for at store mengder olje går tapt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.