Fredag måtte selskapet på nytt inn til Petroleumstilsynet.

For andre gang på én uke måtte Statoil fredag inn til Petroleumstilsynet (Ptil) for å forklare seg om kritiske forhold. Fredag måtte Statoil-forklare seg om IT-feil som kan ha satt sikkerheten i fare ved selskapets installasjoner og anlegg.

Innkallelsen kom etter at indiske IT-personell gjennom tastefeil i 2014 stanset bensinlasting på Mongstad-raffineriet. Statoil vurderte hendelsen slik at den ikke var varslingspliktig, ifølge Stavanger Aftenblad.

Under møtet kom det fram at feilen ikke skjedde i et sikkerhetskritisk system, og den hadde ikke et stort ulykkespotensial, ifølge fagdirektør Finn Carlsen Ptil.

- Ikke varslingsplikt

- Vi har vurdert hendelsen opp mot kriteriene for varsling. På bakgrunn av denne vurderingen har vi ment at dette ikke var en hendelse med varslingsplikt, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

Etter at Statoil i 2012 satte bort IT-arbeidet, har det vært en rekke potensielt farlige situasjoner på Statoils anlegg og plattformer.

NRK har funnet dokumentasjon på 29 hendelser hvor indiske IT-arbeidere har brutt barrierer til plattformer, landanlegg og sentralt i Statoil - men flere kilder opplyser til NRK at omfanget er mye større.

Frykter tap av liv

Tilsynet konkluderte også med at Mongstad-hendelsen ikke var varslingspliktig.

- Vi har IKT-sikkerhet som hovedprioritet. Det var viktig å få et møte med Statoil for å få klarhet i denne saken, sier Carlsen.

Selskapet har gjennomført flere tiltak etter hendelsen på Mongstad, ifølge Pedersen, men de tillitsvalgte er bekymret.

- Foreløpig har dette bare ført til økonomiske tap, men det kan fort føre til menneskelige tap, sier hovedtillitsvalgt Jan Eirik Feste ved Statoil Mongstad.

Det Indiske selskapet HCL Technologies vil ikke svare på spørsmål fra NRK, men skriver i en epost til NRK at HCL og Statoil med suksess har jobbet sammen i fire år.

Les også:

Ber alle forberede seg på rentehopp dnPlus  

Så viktig, så mislykket dnPlus

Mer pessimistiske forbrukere  

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert: