På lille juleaften ifjor klokken 11.07 på formiddagen oppsto det plutselig en alvorlig situasjon på Gullfaks C-plattformen i Nordsjøen.

Mannskapet var i full gang med å bore en ny brønn på feltet. Boret nådde 2646 meters dyp da gassen plutselig strømmet ut og trykket økte.

Blowout
Et brønnspark (kick) oppstår når en brønn uventet tar inn gass, olje eller vann.

- Brønnspark er noe som kan være alvorlig fordi det i verste fall kan føre til en utblåsning. Derfor er det viktig å håndtere det på en god måte, forklarer sjefingeniør Johnny Gundersen i Petroleumstilsynet til DN Energi.

En brønn ute av kontroll er noe av det farligste offshorearbeidere kan utsettes for. Hvis man ikke får kontroll over brønnsparket kan det utvikle seg til en blowout hvor olje eller gass fortsetter å strømme ukontrollert ut av brønnen.

- I en brønn med høyt trykk utvider oljen eller gassen seg jo høyere opp i brønnen den kommer. Én kubikk væske eller gass tilsvarer mange kubikk på overflaten. Hvis dette kommer ut av kontroll og væske eller gass kommer ut i et åpent område, kan det forårsake brann hvis det er en tennkilde til stede, forklarer Gundersen.

- Vi hadde kontroll
Statoils informasjonssjef Eskild Eriksen forteller at sikkerhetssystemene fungerte som de skulle.

- Vi hadde kontroll på brønnen. Våre prosedyrer og utstyr er designet for å håndtere denne typen sitasjoner og har fungert som de skal. Det var en alvorlig situasjon, men vi har to barrierer i alle brønner. vi gjenopprettet den andre barrieren og har nå sementert brønnen, opplyser han.

Brannkatastrofe
Situasjonen var en annen i 1988 i Nordsjøen på den britiske plattformen "Piper Alpha". Da gikk en hel plattform tapt og 167 personer omkom da gassen fra en blowout tok fyr og plattformen ble innhyllet i flammer. Kun 62 personer overlevde ved å hoppe i havet.

Hvor alvorlig situasjonen var på Gullfaks rett før jul skal nå kartlegges. Petroleumstilsynet vil nå gå gjennom situasjonen som oppsto med Statoil.

- Hvor alvorlig sitasjonen var vet vi ikke så mye om ennå, vi har innkalt Gullfaks-ledelsen til møte senere i januar og bedt dem om å presentere hendelsen, opplyser Gundersen til DN Energi.

Les også: Statoil må punge ut til staten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.