Statoil STL har de siste årene gjort store kjøp i Mexicogulfen, vunnet auksjoner i Irak, kjøpt oljesand i Canada, og feltene Peregrino og Kaskida i Brasil.

I tillegg er det boret hundrevis av letebrønner. I 2009 alene boret Statoil 70 letebrønner - 41 brønner på norsk sokkel og 29 i utlandet. Statoil hadde god suksessrate og traff olje eller gass på syv av ti letebrønner.

Bedre erstatningsrate
Men til tross for milliard-kjøpene og alle letebørnnene klarer ikke selskapet å finne i nærheten av så mye olje og gass som selskapet produserer.

Reserveerstatningsraten i 2009 var på 73 prosent. Det innebærer at Statoil bare finner tre nye fat for hvert fjerde fat de produserer. Reserveerstatningen er likevel langt bedre enn i 2008 da erstatningsraten var på skarve 34 prosent.

For et oljeselskap betyr det i lengden at man ikke lenger har livets rett fordi "arvesølvet" er brukt opp.

Lund er sterk i troen
- Reserveerstatningsraten på 73 prosent for 2009 er i bedring, og med basis i vår vekstportefølje og våre gode resultater innen leting, er jeg overbevist om at vi fremover vil forbedre denne raten. Statoil har en portefølje av høy kvalitet som ikke er sanksjonert ennå, men som vil bidra til fortsatt attraktiv avkastning for våre aksjeeiere, sier Lund.

Statoils problemer med å finne nye ressurser er ikke et nytt problem. Den gjennomsnittlige reserveerstatningsraten siste tre år var ved slutten av fjoråret på 64 prosent.

Til neste år forventer Statoil å bore langt færre brønner enn tidligere. I år satser selskapet 13,5 milliarder dollar på å bore 50 brønner - det er 20 færre brønner enn de boret i 2009.

- Den lave reserveerstatningsraten reflekterer det høye produksjonsnivået, og tiden det tar å modne det signifikante antallet nye funn og de siste kjøpene tilstrekkelig til at usikre reserver kan klassifiseres som sikre, skriver Statoil i kvartalsrapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.