Statoil risikerer å måtte betale en gigantbot dersom EU-kommisjonen konkluderer med at selskapet har brutt konkurranseregelverket. Ifølge EØS-avtalen kan brudd på kartellforbudet bøtlegges med inntil ti prosent av konsernomsetningen i det foregående året, skriver Aftenposten tirsdag kveld.

Ifjor hadde Statoil-konsernet en omsetning på 705 milliarder kroner. Det kan bety at selskapet kan få en bot på inntil 70 milliarder kroner dersom selskapet blir funnet skyldig i å ha brutt regelverket.

- Det fremgår at EU-Kommisjonen har mistanke om at Statoil har samordnet sine priser med andre selskaper. Dette regnes som alvorlig økonomisk kriminalitet, sier advokat t Øyvind Andersen i advokatfirmaet Wikborg Rein til Aftenposten.

I en storaksjon ledet av Europakommisjonen ble det i dag slått til mot kontorene til flere av de store oljeselskapene i Europa. Det ble gjennomført razziaer hos blant annet Statoil, BP og Shell, samt prisrapporteringsbyrået Platts.

Kommisjonen mistenker at oljeselskapene har samarbeidet om å rapportere feilaktige priser på flere ulike oljeprodukter og biodrivstoff til Platts. Den mistenker også at selskapene skal ha hindret andre oljeselskaper i å delta i prisfastsettelsen. Kommisjonen mener de mistenkelige forholdene strekker seg over mer enn ti år.

EU-kommisjonen mener en manipulasjon av prisene kan ha hatt stor innvirkning på prisene i verdens finansmarkeder. Kommisjonen mener sluttbrukerne av oljerelaterter produkter og biobrensel kan ha blitt skadelidende.

LES OGSÅ:

<b>Razzia hos Statoil</b>

«Kan ha stor innvirkning på prisene»

Analytiker om Statoil-razziaen: - Alvorlig

Analytiker: - Blir vanskelig å bevise at de har drevet med noe snusk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.