Fredag kunngjør Statoil og Repsol flere transaksjoner i Norge, Storbritannia og Brasil.

Statoil selger 15 prosent eierandel i Gudrun-feltet på norsk sokkel til Repsol. Statoil forblir operatør og største andelshaver med 36 prosent eierandel, opplyses det i en melding.

Med forbehold om godkjennelse fra Repsols partner vil Statoil kjøpe 31 prosent eierandel i den britiske lisensen for Alfa Sentral, et felt som ligger på begge sider av territorialgrensen til havs mellom Storbritannia og Norge.

I tillegg kjøper Statoil 13 prosent eierandel i fellesprosjektet (JV) Eagle Ford fra Repsol og blir eneste operatør. 

I enighet med lisenspartnerne overtar Statoil operatørskapet for lisens BM-C-33 i Brasils Campos-basseng, når det foreligger godkjennelse fra myndighetene. 

- Vi er glade for å styrke våre relasjoner med Repsol. I dagens utfordrende marked utgjør dette innovative, verdiøkende transaksjoner som vil bidra til å styre kostnader og styrke Statoils portefølje på lang sikt, sier konserndirektør John Knight for Global strategi og forretningsutvikling i Statoil.

Transaksjonene for Gudrun og Eagle Ford er verdsatt til samme beløp og begge trer i kraft 1. januar 2015. De forventes å bli avsluttet før utgangen av 2015, med forbehold om godkjennelse fra myndighetene.

Nøytral effekt

- Når det gjelder andelene i Eagle Ford og Gudrun så er disse verdsatt til omtrent det samme, så for Statoil er effekten nøytral, sier kommunikasjonsdirektør for internasjonal aktivitet Knut Rostad i Statoil til TDN Finans fredag.

Når det kommer til Alfa Sentral-konsesjonen har denne en verdi på om lag 20 millioner dollar, opplyser Rostad, som legger til at konsesjonen ikke er godkjent ennå.

- Alfa Sentral-konsesjonen gir mulighet til å utvikle Sleipner-området til en levetid frem mot 2035, sier han

- Det at vi tar over operatørskapet på BM-C-33 i Campos-bassenget innebærer ikke noen kostnad, sier han.

Rostad understreker viktigheten av at selskapet nå får operatørskapet i områder som er prioritert for dem.

- Dette gir oss også mulighet til å få bedre kontroll på kostnadene og utviklingen av eiendelene, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ta quizen: Quiz: Hvor mange oljeingeniører trengs for å skifte en lyspære?

Les også:

Merkel i motvind møter kritiske partifeller

Widerøe legger ned tre ruter

Dårligste Ap-måling på to år

Se DNTV: Slik lykkes du som gründer

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert: