Statoil melder fredag morgen at selskapet selger seg ned i Aasta Hansteen, Asterix, Polarled og trer ut av Vega - og Gjøa-feltene på norsk sokkel.

For dette får Statoil 1,3 miliarder dollar, 8,29 milliarder kroner, inkludert betinget betaling.

- Vi realiserer betydelige verdier som er skapt gjennom en vellykket utvikling av våre eiendeler. Transaksjonen øker vår fleksibilitet i videreutviklingen av vår portefølje, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon Norge i Statoil.

Kjøper er det tysk-baserte energiselskapet Wintershall.

Etter transaksjonen fortsetter Statoil som operatør på Aasta Hansteen og Asterix med en eierandel på 51 prosent i Aasta Hansteen, og 37,1 prosent i Asterix.

Retter kreftene mot kjerneområder

Transaksjonen omfatter også nedsalg i fire letelisenser i Vøring-området.

- Vi har en sterk prosjektportefølje. Denne transaksjonen fokuserer vår portefølje på norsk sokkel, og styrker vår evne til å investere i kjerneområdene, sier Nylund.

Gevinst på opp til 5,7 milliarder kroner

Transaksjonen består av et kontantbeløp på 1,25 milliarder amerikanske dollar, og et vederlag på 50 millioner amerikanske dollar som er knyttet til milepæler på Aasta Hansteen.

Statoil venter at bokført gevinst fra transaksjonen vil ligge på mellom 0,7 og 0,9 milliarder amerikanske dollar, og vil bli justert for -aktiviteten mellom dato for ikrafttreden, som er 1. januar 2014, og den dato transaksjonen avsluttes.

Gevinsten kan dermed bli på opp til 5,7 milliarder kroner.

Slipper store investeringskostnader

Kostnadspresset har økt kraftig i oljebransjen, og Statoil er nå et av flere selskaper som har benyttet sjansen til å løse seg fra store investeringsforpliktelser.

Aasta Hansteen-utbyggingen er et kostbart utbyggingsprosjekt, samtidig som utsiktene i gassmarkedet er svake.  Feltet, som ligger 300 kilometer vest for Bodø, er den første dypvannsutbyggingen i Norskehavet. Sammen med tilhørende rørledning koster utbyggingen 60 milliarder kroner

Dagens nedsalg i blant annet Aasta Hansteen frigjør ifølge TDN Finans 1,8 milliarder dollar, 11,48 milliarder kroner, i investeringskostnader frem til slutten av 2020.

Setter inn støtet her

Statoil skal investere for om lag 20 milliarder amerikanske dollar hvert år i perioden 2014-2016. Dette omfatter Gudrun-prosjektet på norsk sokkel, som startet produksjonen i april i år.

Valemon vil starte produksjonen mot slutten av året. I tillegg er prosjekter som Aasta Hansteen og Gina Krogh i gjennomføringsfasen, mens Johan Sverdrup og Johan Castberg er under planlegging.

Ifølge Statoil blir letevirksomheten høy, med 50 letebrønner som etter planen skal bores på  verdensbasis i 2014.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.