Oljeselskapet Statoil fikk et justert driftsresultat på 36,4 milliarder kroner etter en omsetning på 129,2 milliarder kroner i årets andre kvartal, viser kvartalsrapporten som ble lagt frem torsdag morgen.

På forhånd var det ventet at rapporten ville vise et justert driftsresultat på 38,0 milliarder kroner etter en omsetning på 131,5 milliarder kroner.

Les også: Norges største pengemaskin

Selv om oljegiganten ikke når opp til analytikernes forventninger, er resultatet i årets andre kvartal likevel bedre enn fjorårets.

- Statoils andre kvartal kjennetegnes av solid drift og et høyt aktivitetsnivå, sier Lund.

Økt produksjon
Egenproduksjonen var på 1,957 millioner fat per dag i kvartalet, opp fra 1,845 millioner fat i tilsvarende kvartal ifjor. Selskapet gjentar guidingen for egenproduksjon i 2010 på 1,925 til 1,975 millioner fat per dag.

Samtidig blir guidingen for egenproduksjonen i 2012 redusert til intervallet 2,06 til 2,16 millioner fat per dag, ned fra 2,1 til 2,2 millioner fat. Nedgangen skyldes salget av en andel på 40 prosent av Peregrino-feltet utenfor Brasil, melder TDN Finans.

- Statoils produksjon er i rute. Egenproduksjonen har økt med seks prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. Planlagte revisjonsstanser vil imidlertid påvirke produksjonen betydelig i tredje kvartal, sier konsernsjef Helge Lund i en melding fra selskapet torsdag..

Pris og volum
Ifølge meldingen er kvartalsresultatet påvirket av en oppgang på 32 prosent i væskeprisene målt i norske kroner, økningen i egenproduksjonen på seks prosent, og et fall i gjennomsnittsprisen på gass på 12 prosent målt i norske kroner. Sett i et historisk perspektiv holder gassprisene seg på et lavt nivå. Også nedskrivninger, tap på derivater og avsetning for en tapskontrakt påvirket driftsresultatet.

- Vi har god framdrift i viktige prosjekter. Produksjonsplattformen på Gjøa er nå oppankret på feltet i Nordsjøen. Gudrun-utbyggingen ble godkjent av Stortinget i juni, og viktige kontrakter er tildelt. I Brasil går feltutbyggingen på Peregrino framover, og vi har inngått en avtale der Sinochem går inn som partner i prosjektet med en 40 prosents andel, sier Lund.

Nettoresultatet var på 3,1 milliarder kroner i kvartalet, opp fra null i tilsvarende kvartal ifjor. I likhet med fjorårets kvartal ble nettoresultatet i årets andre kvartal påvirket av en høy skatteprosent. Statoil mener at skatteprosenten på 88,2 prosent i årets andre kvartal ikke reflekterer selskapets underliggende skatteeksponering, melder TDN Finans.

Driftsresultatet i andre kvartal ble negativt påvirket med 3,0 milliarder kroner i nedskrivninger, hovedsakelig knyttet til Mongstad, underløft med 0,6 milliarder kroner, lagervirkninger 0,1 millioner kroner, lavere verdi på derivater med 1,5 milliarder kroner, og andre avsetninger på 4,6 millioner kroner, der 3,8 milliarder kroner er knyttet til en tapskontrakt ved et naturgassmottaksanlegg i USA, ifølge TDN Finans.



Les også: - Statoil ville trolig gått konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.