De 19 opprinnelige tiltalepunktene er frafalt av påtalemyndigheten og partene har i stedet blitt enige om et nytt tiltalepunkt, skriver Statoil i en pressemelding mandag kveld. Avgjørelsen er tatt i provinsdomstolen i Alberta. I tillegg til boten på 5.000 kanadiske daollar, skal Statoil sette av en drøy million kroner til et e-læringsprogram som gir informasjon og veiledning om vannuttak og etterlevelse av gjeldende lover og regler.

– Statoil tar ansvar for at vi ikke fullt ut har etterlevd vilkårene i vanntillatelsen i denne perioden i 2008 og 2009. For Statoil har det vært viktig å samarbeide konstruktivt med miljømyndighetene i Alberta og fremskaffe informasjon for å klarlegge alle fakta i saken. Vi er tilfreds med at prosessen klargjør at Statoil ikke bevisst har brutt regelverket og at vi ikke har gitt feil informasjon mot bedre vitende, sier Lars Christian Bacher, direktør for Statoil Canada i en pressemelding.

Det var i midten av august at Statoil innrømmet delvis skyld i saken som var anlagt mot selskapet i forbindelse med oljesandprosjektet i den kanadiske provinsen Alberta. Da ba dommeren om frist frem til 21. november for å komme med sin straffeutmåling. Men nå, tre uker på forskudd, kom altså avgjørelsen.

Les også: Aktor: Statoil vedgår skyld i oljesand-rettssak

Statoil skriver i dagens pressemelding at selskapet mellom 15. desember 2008 og 29. mai 2009 overtrådte vilkårene i lisensen ved å ha underestimert vannuttaket fra en godkjent vannkilde, ved å hente vann fra to vannhull som ikke var omfattet av tillatelsen, ved å bruke inntaksfilter med større åpning enn godkjent og ved ikke å måle vannuttak i henhold til kravene i tillatelsen.

Selskapet fremholder at vannbruken ikke medførste forurensing av miljøet.

– Allerede før tiltalen ble tatt ut hadde Statoil utviklet bedre rutiner for å sikre best mulig etterlevelse av vilkårene i vannlisenser og vannlovgivningen. Vi er setter pris på at vi som en del av reaksjonen kan dele denne praksisen og bidra til å heve industristandardene på dette området, sier Bacher.

Blant de iverksatte forbedringstiltak inngår etableringen av en detaljert instruksjonsmanual, rutiner for oppfølging i felten og produksjon og distribusjon av filter med åpning som innfrir kravene i lovverket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.