Statoil-sjef Helge Lund trår ikke bare til med tidenes beste resultat fra et norsk selskap noen sinne - han slår også forventningene i markedet. Kvartalsresultatene ble enda litt bedre enn ekspertene spådde (se tabell nederst i saken).

Les også: Venter kanontall fra StatoilHydro

- Dette er et rekordresultat. Vi har høy stabil produksjon, og vi har et rekordhøyt leteprogram, sier StatoilHydro-sjef Helge Lund.

Resultatet for andre kvartal er hovedsakelig påvirket av høye olje- og gasspriser.

Se tre videoer med Helge Lund på DNtv:
Helge Lund om Iran
Helge Lund om navnekampen
Helge Lund om rekordresultatet

Kursen faller
Likevel faller aksjen 3,61 prosent.

- StatoilHydro leverte bra tall, men aksjen faller grunnet svak børsutvikling ute og fall i oljeprisen, sier en megler til TDN Finans.

En London-basert analytiker mener på sin side at StatoilHydro-tallene var litt svakere enn ventet.

- Clean EBIT er 55,8 milliarder kroner, noe som er rundt seks prosent lavere enn konsensus, sier analytikeren til TDN Finans.

Les også: - Svakere enn ventet fra StatoilHydro

Samlet bokført produksjon av væske og gass i andre kvartal 2008 var 1.710 millioner fat oljeekvivalenter per dag, sammenlignet med 1.671 millioner fat i andre kvartal 2007.

Det var ventet en produksjon på 1.720 millioner fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet.

I forbindelse med førstekvartalspresentasjonen meldte StatoilHydro at vedlikehold var ventet å påvirke egenproduksjonen i andre kvartal med 55.000 fat oljeekvivalenter per dag. Samtidig meldte selskapet at det var ventet lavere avtak av gass.

Opprettholder guidingen for egenproduksjon
Gjennomsnittlig egenproduksjon økte med seks prosent til 1.898 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal 2008, sammenlignet med 1.786 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal av 2007.

StatoilHydro opprettholder guidingen på egenproduksjon på 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag for hele 2008.

- Vi har guidet på en produksjon på 1,9 millioner fat per dag. Den fremstår som enda mer robust enn den gjorde i januar i år, sier Lund. Når Lund blir spurt om det betyr at det kan komme en heving av produksjonsmålene, gjentar han at den er mer robust.

- Vi fant ikke noe bedre ord enn robust, sier en smilende konsernsjef.

Han peker på at egenproduksjonen økte med seks prosent fra andre kvartal i 2007, hovedsakelig som følge av ny kapasitet både på norsk sokkel og internasjonalt og høyere gassalg.

Han mener selskapet viser muskler på mange måter:

- Bak tallene er det klart at vi er på vei til å bli et globalt oljeselskap, sier en fornøyd Lund.

Av driftsoverskuddet på 62,6 milliarder kroner kommer drøye 9,5 milliarder fra internasjonale satsninger (53,8 milliarder kroner fra norsk sokkel).

Produksjonskostnadene per fat oljeekvivalenter var 46,1 kroner for de siste 12 månedene fram til 30. juni 2008, sammenlignet med 31,4 kroner for tilsvarende periode i 2007. Basert på egenproduserte volumer var produksjonskostnaden per fat oljeekvivalenter henholdsvis 42,4 kroner og 30,0 kroner for de to periodene.

Resultatat før skatt endte på 62,1 milliarder kroner, opp fra 38,7 milliarder kroner fra tilsvarende kvartal ifjor. Nettoresultatet ble på 18,9 milliarder kroner, mot ventet 18,1 milliarder kroner.

Fornøyd med letingen
StatoilHydro-sjefen er godt fornøyd med leteresultatene i første halvdel av 2008. Det ble gjennomført totalt 49 letebrønner, 18 av dem var bekreftede funn. 27 av de totalt 49 fullførte letebrønnene per 30. juni ble boret utenfor norsk sokkel.

Totalt planlegger selskapet å bore minst 70 brønner for året som helhet, opplyser Lund i pressemeldingen.

I første halvdel av 2008 fikk StatoilHydro tilgang til 15 nye lisenser gjennom lisensrunder i Mexicogolfen, Alaska og Brasil. Dette kommer i tillegg til overtakelse av de resterende 50 prosentene av Peregrino-utbyggingen utenfor Brasil. Overtakelsen forutsetter godkjennelse fra myndighetene.

Leteutgiftene i andre kvartal 2008 var 3,7 milliarder kroner sammenlignet med 3,0 milliarder kroner i andre kvartal 2007.



DNtv:Se video med Helge Lund om rekordresultatet