"Konsekvensene av global oppvarming på grunn av CO2-utslipp overskygger alle andre miljøproblemer", heter det i Statoils 2006-rapport for bærekraftig utvikling.

Men når selskapet nå kjøper oljesand-områder i Canada virker det som om de store ordene allerede er glemt. Oljeutvinning i oljesand er nemlig svært energikrevende.

Beregninger DN Energi har gjort viser at Statoils utslipp vil øke med mer enn 70 prosent.

Les også : Advarer mot Statoil-skandale

70 prosent
For å produsere et fat olje slipper man ut 100 kilo CO2, mens utslippet per produserte fat i Nordsjøen er på 6-7 kilo per fat.

Dersom man legger til grunn en platåproduksjon på 200.000 fat dagen fra slutten av neste tiår, vil utslippene fra Canada-oljen alene komme opp i 7,3 millioner tonn CO2 i året. Statoil har per idag et årlig utslipp på 10 millioner tonn.

Utslippene vil dermed øke med mer enn 70 prosent når man inkluderer oljesandproduksjonen.

Interessant nok har Statoil en uttalt ambisjon om å redusere sine CO2-utslipp med 1,5 millioner tonn innen 2010.

Innrømmer problemet
Statoil-sjef Helge Lund innrømmer at prosjektet øker CO2-utslippene betydelig.

-Vi går helt klart inn i dette prosjektet med en ambisjon med å forbedre CO2-utslippene over tid, gjennom å bruke vår teknologi og erf#229. Men CO2-utslipp fra slike felt er betydelig høyere enn de er i Nordsjøen og ellers i industrien, både i oppstrøms og nedstrøms-delen av prosjektet, sier han på spørsmål fra DN Energi på en telefonkonferanse fredag ettermiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.