Onsdag la Statoil frem sitt resultat for tredje kvartal. Resultatet var betydelig svakere enn i samme periode ifjor, og var også svakere enn analytikerne hadde ventet på forhånd. Det er tydelig at oljesmellen rammer selskapet hardt.

Før sommeren varslet Statoil et nedbemanningskutt på inntil 2.000 ansatte innen utgangen av neste år. Dette er den største kuttrunden noensinne i selskapet. Det er også det største kuttet varslet av norske oljeselskaper.

Om lag et halvt år etter dette varselet, kan konsernsjef Eldar Sætre i Statoil konstatere at utsiktene ikke har blitt noe lysere.

- Situasjonen har ikke blitt noe lettere. Vi ser fortsatt mer olje i markedet enn det som etterspørres. Det legger press på markedet, sier Sætre til DN.

- Ikke garantier for noe

Han peker på at det fortsatt jobbes med forbedringsarbeidet og bemanningssituasjonen i selskapet.

- Det er ikke gjort noen endringer, men vi ser hele tiden etter muligheter for å forbedre effektiviteten i selskapet, sier Sætre.

Selv om det ikke er planlagt nye nedbemanningsrunder, kan ikke Statoilsjefen utelukke at flere kutt vil komme.

- Vi er i en bransje der det ikke er garantier for noe. Men vi jobber ikke med andre planer med tanke på bemanningsreduksjon enn det vi har snakket om tidligere, sier Sætre.

Ikke bekymret for å miste kompetanse

Statoil skal investere i mange prosjekter i tiden fremover, til tross for at flere prosjekter er varslet utsatt. Sætre er imidlertid ikke bekymret for at Statoil vil miste viktig kompetanse av bemanningsreduksjonen.

- Det er noe vi er veldig observante på. Vi har sikre prosesser som forsikrer at vi skal unngå å gå i den fellen, sier han, og understreker:

- Kompetanse er utrolig viktig. Vi er en langsiktig industri. Vi må aldri glemme at det er kompetanse bygger fremtiden til dette selskapet.

Et sunnere selskap

DN har tidligere skrevet at oljerelaterte studier opplever kraftige fall, som følge av oljesmellen. I tillegg har det utviklet seg en jobbfrykt blant ingeniørstudenter.

Sætre mener imidlertid at omstillingen i oljebransjen vil komme de nyutdannede til gode.

- Det vi er inne i nå er en fundamental effektiviseringsprosess. Ut av dette kommer det et sunnere selskap, og forhåpentligvis en sunnere industri, sier han.

Statoilsjefen trekker frem at oljeindustrien har et langsiktig perspektiv.

- De som ønsker å gå inn i vår industri, har en formidabel spennende oppgave å jobbe med, sier han, og understreker at Statoil fortsatt rekrutterer lærlinger og studenter selv i en nedbemanningsprosess. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Dette er ikke bra, ikke bra

Negative forventninger i industrien

Sony betaler Snapchat for James Bond-kanal

Se DNTV: Statoilsjefen forbereder seg på langvarig lav oljepris

Forbreder seg på langvarig lav oljepris
Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer tallene fra tredje kvartal.
01:51
Publisert: