I fjorårets statsbudsjett fjernet regjeringen halve effektavgiften, og lovet å fjerne avgiften helt innen to år. I statsbudsjettet for 2017 følges dette opp og avgiften fjernes helt.

- Engangsavgiften for kjøretøy foreslås endret i grønn retning, sa finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av budsjettet.

Dette skriver regjeringen om engangsavgiften:

"Regjeringen foreslår i 2017-budsjettet en provenynøytral omlegging av engangsavgiften med økt avgift på utslipp, redusert avgift på vekt og fjerning av avgift på effekt.

Endringene i engangsavgiften ble varslet i Revidert nasjonalbudsjett 2015 og startet i budsjettet for 2016. Målet er en nyere, sikrere og mer miljøvennlig bilpark."

I praksis betyr dette at effektsterke sportsbiler blir billigere.

Les oversikten: Disse bilene blir billigere dnPlus  (DN+)

"Avgift på utslipp av CO økes ved at innslagspunktene senkes med 10 gram CO /km, med unntak av det laveste trinnet som ble beholdt uendret på 40 gram CO /km. Satsen i det nest øverste trinnet økes med 25 pst. og den tredjehøyeste økes med 8 pst. reelt. Satsen i NO -komponenten økes reelt med 20 pst. Effektkomponenten foreslås fjernet. Vektkomponenten reduseres, men gjøres mer progressiv blant annet gjennom økning av innslagspunktet for laveste sats fra 150 til 200 kg, reduksjon av satsene i det laveste trinnet med 30 pst., det nest laveste med 20 pst. og økning av de to høyeste trinnene med 25 pst. reelt. De foreslåtte endringene er samlet anslått å være provenynøytrale."

Regjeringen flytter avgiftsbelastningen fra å eie til å bruke.

Årsavgiften senkes med 12 prosent, samtidig som diesel- og bensinavgiften økes med henholdsvis 35 og 15 øre.

Les også: Elbilene fredes til 2020

 

Alt om statsbudsjettet 2017: Følg DNs dekning her

Les også: Elbilrevolusjon i Paris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.