Det er avtroppende sjeføkonom i DNB Markets og påtroppende sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, som har gjort regnestykket for Klassekampen. Spørsmålet var opprinnelig stilt fra Arbeiderpartiet til Finansdepartementet i forbindelse med budsjettarbeidet på Stortinget, men Siv Jensen (Frp) nekter å svare.

– Det gir lite mening å lage slike beregninger, lyder begrunnelsen som er gjengitt i avisen. Aps finanspolitiske talsperson Marianne Martinsen mener at Jensen forsøker å vri seg unna en ubehagelighet.

– Å svare at et slikt regnestykke ikke gir mening, er en innrømmelse av at oljepengebruken er helt ute av kurs, sier hun til avisen.

- Må strammes betydelig til

Dørum understreker at regnestykket er teoretisk:

«Det synes lite realistisk at fremtidige regjeringer vil styre statsfinansene blindt mot avgrunnen, slik beregningene viser», understreker han. Men det betyr ikke at regneøvelsen er uten verdi.

Dørum har nemlig også gjort alternative beregninger der innfasingstempoet reduseres til det halve av hva det har vært i årene 2014-2017 og med en realavkastning på 4 prosent. Selv med slike forutsetninger vil fondet tømmes på sikt.

«Dette illustrerer at budsjettpolitikken må strammes betydelig til om fondskapitalen skal bevares for kommende generasjoner», understreker sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nødvendig uansvarlighet dnPlus (DN+)

Så mye tar Siv Jensen ut fra Oljefondet  


 
Hvor ble oljepengene av? dnPlus  (DN+)

Forventer laber avkastning dnPlus  (DN+)

Festen er over, det er ikke kake igjen dnPlus  (DN+)