Utviklingen i oljeprisen er en av de viktigste faktorene som bestemmer utviklingen i norsk økonomi - og legger premissene for Regjeringens statsbudsjett.

I Solberg-regjeringen reviderte budsjettforslag i mai, la regjeringen til grunn en pris på nordsjøolje på 346 kroner per fat i år, stigende til 396 kroner neste år, og stigende gradvis til 500 kroner fra og med 2025. Samtidig advarte regjeringen om at prisene hadde vært svakere enn man hadde trodd, og kunne holde seg under finansdepartementets anslag. Anslaget var tatt ned betydelig fra statsbudsjettforslaget i oktober i fjor.

Alt om statsbudsjettet 2017

Fasiten er at oljeprisen har steget, både målt i handlevalutaen dollar og i norske kroner. I snitt har et fat nordsjøolje kostet 362 kroner så langt i år, og dermed ligget godt over Regjeringens anslag. Onsdag var oljeprisen på 416 kroner.

Nå tar Regjeringen opp sine anslag, litt.

  • Oljeprisen ventes nå til 371 kroner fatet i 2016, opp syv prosent fra det forrige anslaget - eller opp 25 kroner.
  • Oljeprisen ventes nå til 425 kroner i 2017, også opp syv prosent, eller 29 kroner fra revidert nasjonalbudsjett.
  • I 2018 regner Regjeringen med en oljepris på 447 kroner.

Fallet i oljeprisen siden 2014 har skapt krise for oljebransjen, og særlig for leverandørindustrien på sørvest- og nordvestlandet. Regjeringen har allerede lekket at den vil sette inn 650 millioner kroner for å få ned arbeidsledigheten på Vest- og Sørlandet.

DN skrev mandag at budsjettimpulsen for 2017 blir på 0,4 prosent. Budsjett­impulsen forteller hvor ekspansivt budsjettet virker, et mål på hvor mye budsjettet bidrar til veksten i norsk økonomi.

Det er mindre enn tidligere år, men kan likevel bli omstridt.

At budsjettimpulsen allerede er kjent, får riktignok Nordea Markets' sjefanalytiker Erik Bruce til å konkludere med at selve fremleggelsen nærmest kan bli en ikke-hendelse.

- Lekkasjene innebærer at det strukturelle underskuddet vil være på 225 milliarder kroner, skriver han.

Hvis budsjettet smøres med 225 milliarder oljekroner, betyr det et uttak på omkring 3,1 prosent av oljefondet, som vil fortsatt være under handlingsregelen på 4 prosent.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

To årsaker til at fremtiden er elektrisk
Den store stjernen på Volkswagen-standen i Paris, er en elbil. Terje Male i Møllergruppen forklarer her hvorfor.
02:32
Publisert: