Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen har et par innvendinger mot statsbudsjettet:

– Regjeringen bruker rekordmye penger, men klarer ikke å prioritere det som er viktigst for å forberede oss på framtida. Ledigheten kommer til å bite seg fast på samme høye nivå som i dag. Det skapes knapt jobber i privat sektor, og dette budsjettet gjør nesten ingenting for å bygge kompetanse og løfte inn grupper som i dag står utenfor arbeid, sier Marthinsen til DN.

Alt om statsbudsjettet 2017: Følg DNs dekning her

- Grønt skatteskifte blir en nøtt

Leder Hans Olav Syversen (KrF) i finanskomiteen gir følgende kommentar:

- Budsjettet er ganske ekspansivt. Det følger opp skatteforliket. Jeg savner tidlig innsats i skolen. Grønt skatteskifte blir en nøtt, sier Syversen til DN.

For og mot

Regjeringen vil bruke 225,6 milliarder av oljepengene, tilsvarende tre prosent av oljefondet.

- Arbeidsledigheten er fortsatt høy og veksten svak. Det rettferdiggjør en økning i oljepengebruken, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

- På den annen side har norsk økonomi snudd og vil ta seg ytterligere opp. Det er en fare nå for overoppheting av økonomien i sentrale strøk og at kronen styrker seg. Det vil ikke være bra for norske bedrifter, sier Dørum.

Skattekutt

De samlede skatte- og avgiftslettene i 2017 blir 6446 millioner.

Dermed blir de samlede skattelettene over fire år med Høyre/Frp-regjeringen 25 milliarder kroner.

Hittil har regjeringen senket skatter og avgifter med 18,5 milliarder.

Underliggende utgiftsvekt er 1,7 prosent. Vekst i både økonomien og offentlig konsum er også 1,7 prosent.

Se DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.