Regjeringen foreslår å øke kommunenes inntekter med 6,2 milliarder kroner i neste års statsbudsjett.

– Dette er klart høyere enn det vi varslet i kommuneproposisjonen for 2015. Dette fordi det ligger flere satsinger inne på ulike velferdsområder, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

De frie inntektene øker med 4,4 milliarder kroner fra anslagene i revidert nasjonalbudsjett for 2014. Økningen er større fordi kommunenes skatteinntekter har falt i 2014 understreker kommunalministeren.

Ubegrunnet frykt

Sanner er fornøyd med å presentere et budsjett der kommunesektoren får en vekst som prosentvis er på linje med utviklingen under rødgrønt styre fra 2008 til 2013.

– Vi knuser den frykten Arbeiderpartiet har forsøkt å spre om et Høyre/Frp-budsjett for kommuner og fylker. Vi legger fram et budsjett som gir kommunene rom til å bygge ut velferden videre, sier han.

Veksttilskudd

Ifølge Sanner beholder regjeringen de rødgrønnes satsing på de aller minste kommunene gjennom småkommunetilskudd.

– Men samtidig ser vi at kommuner i vekst har spesielle utfordringer til investeringer i skoler, barnehager og annen infrastruktur. Vi øker derfor veksttilskuddet fra 61 millioner kroner i år til nesten 400 millioner kroner neste år, sier han.

Dette vil innebære at 68 kommuner vil få et veksttilskudd neste år. Det er 44 flere enn i år. Veksttilskuddet går til kommuner som har hatt en gjennomsnittlig årlig befolkningsvekst på mer enn 1,6 prosent de siste tre årene. Tilskuddet er på 55.000 kroner per innbygger.

– Dette er et godt budsjett for kommuner og fylker. Det gir dem rom til å satse på kunnskap i skolen, på kvalitet i helse- og omsorgssektoren, samtidig som de får dekket ekstra utgifter til pensjon og vekst i befolkningen, sier Sanner.

Reformstøtte til alle

Statsbudsjettet inneholder ingen økonomiske justeringer i virkemidlene for kommunereformen.

– De økonomiske virkemidlene i kommunereformen ble fastlagt i juni. Men vi imøtekommer også Stortingets ønske om at også de kommunene som vil få færre enn 10.000 innbyggere vil få reformstøtte, sier Sanner til NTB.

Les også:
Alt om statsbudsjettet 2015  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.