Regjeringen vil gi lettelser i bilavgiftene på 1,35 milliarder kroner på årsbasis. Halvparten av dette kommer fra reduksjon av omregistreringsavgiften.

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen kritiserer regjeringen for ikke å følge «de store ordene fra trontalen med å fremme forslag om et grønt skifte».

– I stedet vil regjeringen stimulere biltrafikken. Det er å ta Norge i feil retning i en tid hvor verden må samle seg om tiltak som monner for å redde klimaet, sier Marthinsen.

Les også: Bruker 163,7 oljemilliarder

Hun mener at forslag til statsbudsjett gir altfor mye til altfor få og svarer ikke på framtidens utfordringer.

– Dette er et budsjett for økte forskjeller, slår Marthinsen fast.

Hun beskriver regjeringens skattekutt som usosiale og gammeldagse.

– Skattekuttene følger en kjent oppskrift: De vil gi altfor mye til altfor få. Folk flest blir avspist med noen få kroner dagen, mens de få som er aller rikest, vil få titusener av kroner mer hver dag. Regjeringen skriver selv at skattekuttene ikke har noen dynamisk effekt på økonomien, sier Aps talsperson.

Det er tydelig at Høyre har tatt innersvingen både på regjeringspartnerne og samarbeidspartiene, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Dette er veldig gode nyheter for Høyres kjernevelgere i de beste strøkene i de største byene. For resten av landet er dette budsjettet dårlige nyheter, sier Sp-lederen om budsjettforslaget som finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte i Stortinget onsdag.

Slagsvold Vedum mener regjeringens statsbudsjett tydelig prioriterer dem som har mest fra før. Den største taperen er Distrikts-Norge, ifølge ham.

– I høst må kommunestyrer i hele landet sette seg ned og bestemme hvilke sykehjemsplasser de skal kutte, hvilke skoler som skal få færre lærerressurser og hvilke renholdere som skal miste jobben sin. Pengene som burde ha vært brukt til å gi velferd til alle, har regjeringen brukt opp på skattekutt til de rikeste, mener han

En ren provokasjon, mener Venstre om regjeringens kutt i grønne avgifter. Støttepartiet varsler vanskelige forhandlinger om regjeringens budsjettforslag.

– Klimaprofilen i budsjettet må styrkes betydelig. Det betyr å rette opp kutt, samt å styrke klimaforliket og øke kollektivsatsingen, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik.

Det er ingen spor av grønt skatteskifte i budsjettet regjeringen foreslår, påpeker han.

– I stedet kutter de grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Det er en ren provokasjon, når vi vet at høyere pris på forurensing kombinert med lavere skatt på bedrifter og arbeid er en del av løsningen på klimaproblemet. Det blir en hovedoppgave for Venstre å få inn i budsjettet, sier Breivik.

Regjeringen har ikke fulgt opp fjorårets budsjettavtale om innføring av skattefradrag for enøktiltak og fjerning av moms på leasing av elbil, slår Breivik fast.

Regjeringens påståtte styrking av klimaforliket i forslaget til statsbudsjett er for dårlig og viser ingen retning, mener Bellona. De oppfordrer Venstre og KrF til å sette regjeringen på plass.

Regjeringen sa de skulle styrke klimaforliket, men dette budsjettet viser ikke engang hvordan regjeringen skal innfri det, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Regjeringen leverer såpass dårlig på miljø at det kan forandre det politiske norgeskartet, mener han.

– Høyre og Frp skyver sentrumspartiene rett i fanget på Arbeiderpartiet. Regjeringen strøk på sin store miljøprøve. Nå er det Venstre og KrF som skal opp til miljøeksamenen. De må virkelig presse regjeringen på plass, sier Hauge.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet blant annet at Klimafondet økes med 9,25 milliarder kroner fra 2014. Hauge mener regjeringen må slutte å ta utgangspunkt i kroner, men jobbe med hvor mange tonn CO2 de skal kutte.

Les også:
Alt om statsbudsjettet 2015  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.