DN har fått bekreftet totalkostnadene for det såkalte tilleggsnummeret til statsbudsjettet, endringene som følge av at det nå kommer langt flere syrere, afghanere og irakere til landet enn det regjeringen så for seg i slutten av august. Det var da regjeringen la siste hånd på budsjettet, som ble presentert 8. oktober og som på mange sentrale punkter er utdatert. UDI har anslått årets asyltall til å bli opp mot 30.000.

På fredag vil statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen holde en pressekonferanse som forklarer hvorfor kostnadene for asyløkningen anslås til cirka 9,5 milliarder og hvordan regjeringen foreslår å dekke det inn.

9,5 milliarder tilsvarer til sammenligning nesten en tredel av det samlede norske bistandsbudsjettet for 2015, eller to års kringkastingsavgift for hele Norges befolking.

Statsministeren har tidligere overfor DN slått fast at "Vi må bruke mer penger, for vi kan ikke stoppe alt i Norge bare for å betale for flyktningestrømmen. Vi må både omdisponere og hente inn mer penger."

Etter det DN erfarer vil inndekningen også skje gjennom, for noen, smertefulle kutt i andre poster av budsjettet og ikke minst: bruke milliarder fra bistandsbudsjettet til å dekke asylkostnader i Norge. Les mer i DNs torsdagsutgave. 

 

LES OGSÅ: Hvem har Norges beste idé? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.