Mange i norsk bilbransje syntes det var underlig at det ikke skjedde stort med bilavgiftene da regjeringen la frem sitt budsjettforslag tidligere i høst.

Nå er det enighet om budsjettet i Stortinget, og de ladbare hybridene blir noe billigere.

-Budsjettforliket kan være første steg i gjennombrudd for ladbare hybridbiler i Norge. En «supermiljøbil» som Golf GTE kan bli 12.360 kroner billigere, og få en ny pris på 326.640 kroner, sier administrerende direktør Terje Male i Harald A. Møller, Norges største bilimportør.

Effektavgiften røres ikke i budsjettet, men fratrekket i vektkomponenten i engangsavgiften økes fra 15 til 26 prosent for ladbare hybrider, noe som innebærer et avgiftstap på 340 millioner kroner. I tillegg fjernes minstesatsen for engangsavgiften, og CO2-fradraget fra null til 105 gram pr kilometer øker med 50 kroner.

-Vi kommer ned på null i avgift for vår ladbare hybrid, sier Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota.

Toyota Prius i ladbar versjon hadde ikke spesielt mye i engangsavgift fra før, med relativt beskjeden effekt og lavt CO2-utslipp. Men det har betydning for andre biler også.

-Det har vært mye snakk om ladbare hybrider, men det mest overraskende, og gledelige er at andre lavutslippsbiler får lavere avgift. For våre mest populære småbiler betyr det fra 400 til 1200 kroner i redusert avgift, sier Olsen.

Kommende modeller, som Audi A3 e-tron og Volkswagen Golf GTE ser ut til å gå ned mot null i avgift med budsjettforliket.

I det fremlagte statsbudsjettet ble det også foreslått å senke omregistreringsavgiften betydelig. Dette ble beholdt i budsjettenigheten.

Fremdeles heter det i avtalen at regjeringen skal ha en helhetlig gjennomgang av bil- og drivstoffavgiftene, og Venstre og KrF skal også inngå i arbeidsgruppen som skal gjennomgå avgiftene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.