Onsdag denne uken blir en usedvanlig begivenhetsrik dag for økonomer, politikere og skatteeksperter.

Klokken 10.00 den dagen legger regjeringen frem både statsbudsjett og forslag til skattereform.

- Med svake utsikter for norsk økonomi vil det helt sikkert bli brukt mer oljepenger for å stimulere til aktivitet, spår sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

  Skyver probleme foran seg

Det mener Holvik er en dårlig strategi:

- Å kun stimulere ved å øke offentlig forbruk og sysselsetning vil være å skyve problemene foran seg, og svekke velferdsstatens bærekraft, skriver hun i en markedsrapport.

Hun mener at den svake veksten i norsk økonomi er et strukturelt problem, som følge av fire ting:

  • Oljealderen er på hell
  • Eldrebølgen
  • Lavere produktivitetsvekst
  • Lavere kredittvekst

- Det er altså ikke snakk om et midlertidig tilbakeslag for norsk økonomi, men vedvarende endringer som vil påvirke norsk og internasjonal økonomi på lang sikt, skriver hun.

  Skrikende behov

Sjeføkonomen mener det nå er et «skrikende» behov for skattereform, slik at kapitalen i Norge blir brukt til å investere i næringslivet og mindre i eiendom. Holvik mener at tidspunktet nå burde være ideelt for å fjerne skattefradrag for gjeldsrenter og for å fjerne formuesskatt for arbeidende kapital.

- Vi får håpe vi slipper å gå gjennom en bolig- og bankkrise før vi får politisk samling om en fornuftig skattereform, slik resultatet ble i perioden fra første skatteutvalg ble nedsatt i 1980, til neste utvalg i 1988 og endelig skattereform vedtatt i Stortinget i 1992. Skattereformen bør støtte opp om produktiv investering i Norge, mener hun.

- Formuesskatten treffer i dag bare eiere som bor i Norge, noe som over tid fører til at norskeide private bedrifter taper i konkurranse med utenlandskeide, og statlig eide selskaper. Over tid vil det føre til at vi får færre norskeide bedrifter og dermed lokalt norskeide arbeidsplasser. Det er Norge som nasjon ikke tjent med, mener hun.

  Gjør oss litt engstelige

Seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror regjeringen vil søke et bredt kompromiss i skattereformen, slik at den også kan bli stående etter et eventuelt regjeringsskifte:

- Vi har merket oss at LO litt uventet setter seg mot kutt i selskapsskatten. Det gjør oss litt engstelige for at dette skal vanskeliggjøre et bredt kompromiss, skriver Mork i sin morgenrapport.

Han mener at generell skattereform godt kan inngå som del av regjeringens tilrettelegging for omstilling fra oljedominansen i norsk økonomi.

  Litt mer enn vanlig

Makrøokonom Camilla Viland i DNB tror på en liten økning i oljepengebruken onsdag:

- Vi venter en finanspolitisk impuls på 0,5 prosent. Dette er litt mer enn vanlig, og på linje med stimulansen i år. Noen venter nok kraftigere skyts i statsbudsjettet, men myndighetene har vært tydelige på at det er pengepolitikken som er førstelinjeforsvaret mot oljebremsen i økonomien, skriver hun i sin morgenrapport.

Se på DNtv: Slik gjenkjenner du en kvalitetsdress:

Dette kjennetegner en kvalitetsdress
Eier og daglig leder i butikken Il Pantheon, Gianluca Occhiuto, forklarer hvordan du kjenner igjen en dress av god kvalitet.
02:09
Publisert:
 

Les også: Jensen kan måtte slå hull på sparegrisen

Krisebudsjett dnPlus

Frykter regjeringen ikke søker bredt forlik  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.