– Vi har lagt fram et veldig sosialt budsjett. Vi griper fatt i årsaken til fattigdom og sørger for at mennesker ikke blir sittende fast i fattigdomsfella, sa Solberg under en partilederdebatt om forslaget til statsbudsjett på NRK torsdag kveld.

SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre kalte budsjettet «hjerterått» og sammenholdt de foreslåtte kuttene i barnetillegget til uføre og overgangsstønaden for aleneforsørgere med de store lettelsene i formuesskatten.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sa det slik:

– Dette er et målrettet budsjett som treffer de som bor i de største husene i de beste strøkene i de største byene, sa han.

Forhandlinger

Den gamle rødgrønne koalisjonen fikk støtte fra Miljøpartiet De Grønne også.

– Du burde reise deg opp av rullestolen din og arve litt mer, mente Rasmus Hansson var det underliggende budskapet i regjeringens budsjettforslag.

Også finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i regjeringens støtteparti KrF mener budsjettet har en svak sosial profil. Under NRKs Debatten slo han fast at partiet akter å gjøre noe med dette i forhandlingene på Stortinget. Får partileder Trine Skei Grande i det andre støttepartiet Venstre det som hun vil, blir det endringer i opplegget for formuesskatt også. Hun mener lettelsene i for stor grad treffer dem med de største formuene og ber om en dreining der bunnfradraget gjøres større.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fikk svare på kritikken om at skattelettelsene i statsbudsjettet først og fremst kommer de velstående til gode, mens vanlige arbeidstakere avspises med smuler.

– Jeg har registrert at mange etterlyser mer i skattelette. Det vil de få. Regjeringen har lovet å redusere det samlede skatte- og avgiftstrykket i Norge, sa Jensen.

Klimarefs fra Venstre

Grande gikk også i rette med regjeringens budsjettforslag når det kommer til klimasatsing.

– Klimapolitikk var grunnen til at Erna Solberg ble statsminister, men dette holder ikke, sa Venstre-lederen.

Hun hadde positive forventninger til et klimabudsjett da hun hørte kongen lese opp trontalen, men de ble ikke innfridd.

– Nå lurer jeg på om kongen skrev trontalen selv. Samlet bruker regjeringen 2,7 milliarder kroner på klimatiltak. I det samme budsjettet er oljeinvesteringene 8 milliarder, sa Grande.

Distriktspolitikk ble det også tid til. For ifølge finansministeren er det godt nytt for folk på landet at grensen for netthandel økes til 500 kroner.

– De kan sitte på gården sin og få varene levert rett hjem, sa Jensen, som mente Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum henfalt til skremselspropaganda da han påpekte at grepet setter 10.000 arbeidsplasser i fare.

– Det kan være noen som får utfordringer, men gevinstene for forbrukerne vil bli betydelig større, sa Frp-lederen.
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Slik vil regjeringen endre skatter og avgifterVictor Norman skatterefser regjeringen