I går skrev Klassekampen at de 50 rikeste i Norge sparer til sammen nesten én milliard kroner i skatt i løpet av regjeringens fireårsperiode. Dette utgjør 250 millioner i året, som regjeringen mener skal føre til flere arbeidsplasser gjennom reinvesteringer.

Ifølge avisen har Siv Jensens egen ekspert Leo Grünfeld i analysebyrået Menon laget en rapport som viser at kutt i formuesskatten ikke er like gunstig som en reduksjon i selskapskatten.

– Dersom de 250 millioner kronene heller hadde gått til offentlig lønn, ville det kunne ha skapt 400 arbeidsplasser i året, sier Grünfeld.

Grünfelds regnestykke viser nemlig at om de 250 millionene blir reinvestert, vil det gi 175 millioner i lønnskostnader. Halvparten av dette anslår han vil gå til importert arbeidskraft, som betyr at 100 nye årsverk er det som kan forventes.

Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er svært skeptisk til økt sysselsetting gjennom kutt i formuesskatten.

– Om utfordringen er å skaffe Norge nye bein å stå på etter oljen, vil det å bruke disse midlene på innovasjon, ny industri og forskning ha langt større effekt, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Solberg advarer om at vi møter magrere tider