Regjeringen foreslår å redusere satsen i formuesskatten fra 1 prosent til 0,75 prosent. Bunnfradraget økes fra 1 til 1,2 millioner kroner. Norges tusen rikeste får en lettelse i formuesskatten på én milliard kroner, skriver Dagens Næringsliv i torsdagens utgave. Blant «skattevinnerne» er investor Johan H. Andresen, som får en skattelette på 24 millioner kroner. Onsdag skrev Ferd-eieren følgende på Twitter:

«Skattekutt kun viktig for eiere av mindre bedrifter. Verdien av Ferd svinger 50-100 mill, hver eneste dag». Ferd er et familieeid industri- og finanskonsern, som også har et omfattende engasjement innenfor sosialt entreprenørskap. Ved utgangen av 2013 var den samlede verdijusterte egenkapitalen på 24,3 milliarder kroner. Med så store investeringer som Ferd har både innen industri og i finansmarkedene kan verdiene svinge mye.

Senere på torsdagen oppdaterte han profilen sin med meldingen:

«Kutt i sats treffer bra, men utsagn om at dette gavner eiere av store bedrifter mest er helt dust».

DN har torsdag vært i kontakt med Andresen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Skal forhandle

Leder for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), trakk onsdag fram omfordeling som én av sakene han tror blir aller vanskeligst når samarbeidspartiene skal forhandle om budsjettet.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre la ikke skjul på sin skuffelse:

- Det er et veldig forutsigbart bilde hvor de store pengene går til skattekutt til de som har mest i de områdene av landet som går best, sa Gahr Støre til DN.

NHO hadde på sin side forventet et større kutt i formuesskatten, noe statsminister Erna Solberg (H) stilte seg uforstående til.

- Vi sa at vi i denne fireårsperioden skulle redusere satsen og øke innslagspunktet. Vi er godt på vei, sa Solberg.

Alt om statsbudsjettet 2015

Les alle DNs artikler om statsbudsjettet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.