I årets statsbudsjett foreslår regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS.

Det reagerer Norsk studentorganisasjon (NSO) sterkt på.

– Vi reagerer på at regjeringen bevisst går imot Stortinget, dette kan ikke Venstre og KrF godta. Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn, og bidrar til å tiltrekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, sier NSO-Anders Kvernmo Langset.

I den nye regjeringens tilleggsproposisjon til statsbudsjettet ifjor stod det at de vil se på mulighetene for å innføre studieavgift for studenter utenfor EØS.

Forslaget møtte motstand i de andre partiene på Stortinget, også samarbeidspartnerne Venstre og KrF, og ble stanset.

Regjeringen kutter i bevilgningene til universiteter og høyskoler med 80,5 millioner kroner og anbefaler institusjonene å ta inn dette gjennom skolepenger.

Klart nei fra rektorene

Forslaget om å innføre studieavgift for utenlandsstudenter møter massiv motstand blant rektorer.

– Jeg håper virkelig ikke at dette går gjennom i Stortinget, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen (UiB) i en pressemelding.

UiB har i dag rundt 600 studenter fra land utenfor EU/EØS som vil bli berørt hvis forslaget går gjennom.

Da forslaget kom opp i forbindelse med fjorårets budsjett sa Olsen at han fryktet de ville få dårligere studenter og mindre anerkjennelse.

– Internasjonale universitetsrangeringer tar hensyn til andelen utenlandske studenter ved lærestedene og vi vil kunne forvente at norske universiteter faller noe på disse rangeringene dersom slik studieavgift blir innført, sa Olsen til DN.no den gang og fikk støtte fra mange av landets rektorer.

Les også: Rektorer vil ikke ta skolepenger

Heidi Fuglesang, leder av Høyres Studenter, mener imidlertid det er en god idé å innføre skolepenger for utenlandske studenter.

– Vi ønsker at internasjonale studenter skal søke seg til Norge på grunn av kvaliteten, ikke fordi utdannelsen er gratis, sier Fuglesang.

Hun mener det ikke er usolidarisk å kutte finansieringen av studieplasser for internasjonale studenter fra land utenfor EØS.

Les også: Fire av ti kvotestudenter blir værende i Norge

– Kvotestudenter og andre studenter som kommer gjennom nasjonale avtaler, inklusive de som har utviklingspolitiske begrunnelser, skal ikke betale studieavgift. Det er ikke usolidarisk å kreve skolepenger fra studenter som kommer fra land som USA, Canada og Australia, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.