Igår morges leste Ap-veteran, tidligere statsråd og riksrevisor Bjarne Mørk-Eidem (78), saken om Aps budsjettbommert. Endringene i inntektsskatten fra 27 til 28 prosent Arbeiderpartiet opprinnelig foreslo i sitt alternative budsjett beløp seg ikke til 10,2, men 13,6 milliarder. Dermed måtte Aps finansfraksjon med Marianne Marthinsen i spissen endre satsen til 27,6 prosent.

Da DN traff Mørk-Eidem på Stortinget fortalte han at gårsdagens sak minnet ham om det som skjedde da han satt i finanskomiteen for nesten 50 år siden.

Aftenposten, 19. november 1969
Aftenposten, 19. november 1969
– Det er en artig parallell, så jeg kan jo si med et smil: Slapp av, Marianne, vi gjorde samme feil i 1969!

Større feil

– Det er en artig parallell, sier Ap-veteran Bjarne Mørk-Eidem. Foto: Morten Holm / SCANPIX
– Det er en artig parallell, sier Ap-veteran Bjarne Mørk-Eidem. Foto: Morten Holm / SCANPIX (Foto: NTB scanpix)
Den tidligere riksrevisoren har en utmerket hukommelse:

  • «'Bare' en regnefeil»
  • «-Ap burde kunne innrømme det»
  • «Konto for regnefeil skal gi Ap en budsjettbalanse»

Dette var noen av avisoverskriftene 19. november. I 1969.

Også den gang var det ikke helt enkelt å få tak i hvordan feilen oppsto. Men akkurat som i dag var det finansministeren som gikk hardt ut mot det største opposisjonspartiet fordi anslaget deres ikke stemte. Ap hadde ikke som de satte opp et budsjett i balanse, men i realiteten et underskudd på 200 millioner kroner.

«Når det klart er blitt påvist at det alternativ opposisjonen har fremlagt, fullstendig har sviktet, så burde Arbeiderpartiets fører kunne innrømme det,» sa finanskomiteens formann Lars T. Platou (H), ifølge Aftenpostens referat.

Willoch på banen

Uttalelsen kom etter at Ap-leder Trygve Bratteli hadde holdt sitt innlegg. Aps Odvar Nordli fulgte opp: «Det sies at vi i Arbeiderpartiet har regnet feil. Det er selvfølgelig ingen mulighet for at Regjeringen har regnet feil når de på en rekke punkter tar reservasjoner på grunn av usikre momenter.»

Kåre Willoch, som var handelsminister, uttalte: «Dessuten unnskylder man seg med at det er usikkerhetsmomenter i beregningen som vil gi en tilnærmet balanse. Det er altså en slags konto for regnefeil som skal fremskaffe balanse i Arbeiderpartiets budsjettopplegg.»

Kåre Willoch (86), kan i dag i farten ikke huske stortingsdebatten fra 1969 i detalj, men konstaterer:

– Generelt kan jeg si at Arbeiderpartiet i opposisjon den gangen hadde det med å bruke altfor meget penger. Bevares, de brukte mye penger sa de satt i regjering også, men altså i opposisjon var de vanvittig sløsete, sier Willoch.

Bare i salen

Krangelen i 1969 foregikk utelukkende i stortingssalen. Nå går dagens regnefeilkrangel også i sosiale medier. Men angrepspunktet er identisk: Finansdepartementet. Marianne Marthinsens kollega i finanskomiteen, Truls Wickholm (Ap), tvitret: «Vi takker SSB for å hjelpe oss til å rette opp feilen Finansdepartementet gjorde.» Statssekretær Jon Georg Dale (Frp) svarte: «Korleis kan det vere Jensens feil at AP har misforstått tall fra SSB?» Og gjennom hele dagen delte ivrige Ap-ere intervjuet med Marthinsen på Aps hjemmeside under overskriften «Uredelig fra finansministeren»: «Etter først å ha gitt mangelfulle tall til Arbeiderpartiets finansfraksjon, forsøker [finansministeren] å slå politisk mynt på det.»

Gamle triks

Når DN lar dagens finansminister og Aps finanspolitisk talsperson, Marianne Marthinsen, lese avisreferatet fra 1969, har de ikke overraskende ulike tolkninger av hvor like sakene egentlig er.

– Det er nesten fornøyelig at Arbeiderpartiet bruker sitt 45 år gamle triks for å bortforklare sine egne regnefeil. De må ta ansvar for egne feil og slutte med å skylde på andre, skriver Siv Jensen på epost i en pause under regjeringskonferanse.

– Ha ha! 1969. Men parallellen er ikke åpenbar. Vi har lagt inn et anslag vi har fått fra Finansdepartementet (FIN). Problemet er at FIN har svart på noe annet enn det vi har spurt om. Da SSB gjorde oss oppmerksomme på saken, ble skattesatsen justert. Vi har budsjettert på en seriøs måte i motsetning til tradisjonen i Siv Jensens parti, skriver Marthinsen i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.