Etter at pølsemaker Ole Jørgen Møller feiret regjeringens kutt i formuesskatten i DN torsdag, gikk NHH-professor Terje Rein Hansen på nett for å undersøke Møllers ligningstall. Det viser seg at han står oppført med null i formue i både 2006, 2008, 2009 og 2012 og dermed ikke har betalt formuesskatt. Formuen i 2010 og 2011 var også sannsynligvis null. I 2007 hadde Møller en formue på 3,6 millioner kroner.

– Møller ser ikke ut til å være et godt eksempel på bedriftseiere som rammes av formuesskatten, sier Hansen.

Det var Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Rogaland som foreslo Møller som et eksempel i saken.

– Dette er pølsevev fra en pølsemaker, og den skyldige er som vanlig NHO. Forklaringen til Møller på hvorfor han gikk ut som han gjorde, er meningsløs, sier Hansen.

Står på sitt

I Stavanger står pølsemaker og bedriftseier Ole Jørgen Møller på sitt. Igår morges fikk han mange positive tilbakemeldinger fra folk rundt seg, ikke minst fra regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland.

– Jeg snakket ikke om min egen situasjon, men om virkeligheten for småbedriftseiere, sier Møller.

Han avviser at han har latt seg bruke av NHO for å tjene storkapitalistenes interesser. Møller sier han tidligere har fått lide for formuesskatten, men at han de siste årene har fått mye gjeld i balansen fordi han har investert rundt 40 millioner kroner i påbygg. Uansett mener han det er prinsipielt galt å skattlegge arbeidende kapital.

– Så lenge jeg ikke tar penger ut som jeg kan stappe i min private konto, har jeg ikke fordeler av mitt eierforhold, sier Møller.

– Hvis jeg derimot selger bygningene og tar ut pengene mine, betaler jeg gjerne skatt.

Lang tradisjon

NHH-professor Hansen mener NHO har tradisjon for å kjøre frem slike småbedriftseiere, og har selv samlet opp flere eksempler. I flere tilfeller mener han skattepåstandene har vært svært villedende. I 2009 måtte NHO stille opp på TV 2 og innrømme en regnefeil knyttet til Fløyrestauranten i Bergen og formuesskatt.

– En av grunnene til at NHO er interessert i å få slike som Møller på banen, er at det er vanskelig å få vanlige folk til å føle sympati med Stein Erik Hagen, sier Hansen.

Også statsminister Erna Solberg tydde i valgkampen til en pølsemaker i Stavanger for å illustrere hvorfor formuesskatten bør kuttes, riktignok en annen pølsemaker enn Møller.

– Nesten alle disse regionkontorene kommer kjørende med slike eksempler. Typisk lanseres de når det er valgkamper og lignende, og de er normalt sterkt misvisende.

Forsvarer seg

Regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland fikk i likhet med Møller mange positive tilbakemeldinger etter at sistnevnte sto frem i avisen igår, ikke minst internt i NHO-systemet.

– Jeg opplever at Møller uttaler seg prinsipielt, på en usedvanlig praktisk måte som vanlige folk kan forholde seg til, sier Ween.

Han avviser at pølsemakeren skyves frem for å tjene storkapitalistenes interesser. Han viser til at vanlige NHO-medlemmer er svært opptatt av formuesskatten. Typiske NHO-medlemmer er småbedrifter med noen titall ansatte, påpeker han.

– Møller er en kanonkar, og et meget godt eksempel på et NHO-medlem i Rogaland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.