Regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften blir videreført med samme kronebeløp som i 2014, altså 2.527 kroner. I tillegg kommer momsen på åtte prosent, slik at hver husstand må ut med tilsammen 2.729 kroner.

Regjeringen skriver i sin begrunnelse for forslaget at lisensen har økt mer enn pris- og lønnsveksten de siste årene. Samtidig har også tallet på lisensbetalere økt.

NRK har ifølge meldingen fra Kulturdepartementet regnet ut at det vil være 10.000 flere lisensbetalere i 2015, slik at bruttoinntektene til NRK med uendret avgift likevel vil øke med cirka 25 millioner kroner i 2015.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ba i vår om en lisensøkning på 73 kroner før moms i 2015. Det ville betydd at hver av landets to millioner tv-husholdninger måtte ut med 2808 kroner til driften av NRK neste år.

For NRK ville en slik lisensøkning innebære at statskringkasteren hadde fått rundt 5,2 milliarder lisenskroner å lage radio, tv og nettinnhold for i året som kommer.

For 2014 ba NRK om en økning på 90 kroner, men ble avspist med bare 45 kroner i det første statsbudsjettet den borgerlige regjeringen hadde ansvar for.

Kraftig økning siden 2006

NRKs lisensinntekter har økt med 636 kroner siden 2006, skriver departementet i sin pressemelding onsdag.

I samme periode har den prosentvise veksten vært nesten dobbelt så høy som den generelle prisstigingen (KPI).

Departementet påpeker dessuten at det siden 2006 er blitt cirka 200.000 flere lisensbetalere.

Resultatet er at lisensinntektene samlet sett har økt med 1,6 milliarder kroner, fra 3,58 milliarder kroner i 2006 til 5,18 milliarder kroner i 2013 – en økning som ifølge departementet er på 44,8 prosent.

 

Varslet i DN

Høyres mediepolitiske talsperson Kårstein Eidem Løvaas varslet allerede for en uke siden i DN at det ville bli smalhans for NRK.

- Jeg ønsker en debatt rundt hvor mye penger vi bruker på NRK. Jeg tror vi kan få fullverdig og godt NRK-produkt, men med å bruke mindre penger, sa Løvaas.

Høyre-politikeren sa også at en videreføring av lisensen på dagens nivå vil bidra til at veksten stanses – og at det på grunn av prisvekst kan fremstå som kutt.

– Men selve lisensen blir ikke lavere, det er veksten vi bremser eller stanser, sa han til DN.

Løvaas påpekte at lisensen de siste årene har økt nær dobbelt så mye som den øvrige prisveksten. Han mener NRK tar seg for godt betalt sammenlignet med andre mediehus.

Les hele saken her: Vil ha lavere NRK-lisens dnPlus

Det var VG som onsdag morgen først meldte at NRK-lisensen fryses på dagens nivå.

 

DN kommer tilbake med mer.

 

Les også:

TV 2: NRK er overfinansiert

Dette frykter NRK-sjefen vil skje  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.